Felhívás!

Elfeledkeztek róluk

Kedd délelőtt két órára felfüggesztette tevékenységét a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal és a környezetvédelmi őrség. Ugyanakkor több más megyében is spontán figyelmeztető sztrájkot tartottak a hasonló hivatalok, illetve a Duna-deltai bioszféra rezerváció gondnokságának munkatársai, így tiltakozva az igen alacsonynak tartott bérezésük miatt.

– Miben különbözünk mi az APIA, az erdészeti felügyelőség vagy a biztosítópénztár alkalmazottaitól? Ugyanolyan köztisztviselőknek számítunk, sok feladattal és felelősséggel. A hivatalaink hozzá is járulnak az állami bü­dzséhez, ne tekintsenek minket is eltartott heréknek. Rólunk egyszerűen megfeledkeztek, mert kevesen vagyunk – méltatlankodott Gheorghe Neagu, a környezetvédelmi hivatal igazgatója, amikor elégedetlenségük okairól kérdeztük. Amennyiben nem történnek előrelépések a bértárgyalásokon, országszerte beszüntetik az infrastrukturális beruházásokhoz, építkezésekhez szükséges jóváhagyások kiadását, ami igen áldatlan állapotokhoz vezethetne. Az ágazat minisztere, Daniel Constantin tévés nyilatkozatában júliusra fizetésemelést ígért ugyan, de a környezetvédelmisek ezt „papíron” akarják látni.

Az alkalmazottak szakszervezeteinek szövetsége kész elmenni a végsőkig, azaz két héten belül általános sztrájkot kirobbanthatnak azért, hogy fizetéseiket hozzáigazítsák a köztisztviselőkéhez – ezt Ciprian Soava szakszervezeti elnök nyilatkozta a Mediafax hírügynökségnek. Romániában az érintett hivataloknak jelenleg összesen mintegy 3000 alkalmazottjuk van, akiknek fizetése a 2009 decemberében megállapított szinten stagnál.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.