Felhívás!

Újra oltóanyag nélkül

Újra oltóanyag nélkül Kovászna megye

Derűre ború: nemrég számoltunk be arról, hogy a háromszéki közegészségügyi igazgatóságnak sikerült kisebb mennyiségű oltóanyagot beszereznie, ám most újra gond van a 2, 4 és 11 hónapos kisbabáknak beadandó vakcinákkal.

Dr. Seres Lucia, a Kovászna megyei háziorvosok egyesületének elnöke már korábban is kifejtette lapunknak, hogy az egyre gyakrabban beálló oltóanyaghiányt a csecsemők sínylik meg a legjobban, hiszen náluk még a minimális védettség sincs kialakulva, így a védőoltások kimaradása folyamatos veszélybe sodorja  őket. Arra a kérdésünkre, hogy milyen kritikus periódusról beszélhetünk (amelynek lejárta után valóban aggasztóvá válna az oltáshiány), a doktornő elmondta, az oltási programot rég összezavarták, és ennek már nem lehet jó vége.

– Sajnos, Romániában az egyéb hiányosságok mellett már így is minimálisra csökkent a védőoltások száma. A szülők is aggódnak, egyesek meg is vásárolnák az oltóanyagot, ám hiába, hiszen az egész országban hiánycikk a hexavalens – diftéria, tetanusz, szamárköhögés, gyermekbénulás, az agyhártyagyulladást okozó haemophilus és sárgaság elleni – vakcina, a gyógyszertárakban sem kapható. Európában egyetlen gyártó van, neki vagyunk kiszolgáltatva – háborgott a szakember, hangsúlyozva, hogy nem így állna a szénánk, ha a Cantacuzino Intézetet nem tették volna tönkre.

A megyei közegészségügyi igazgatóság munkatársai arról tájékoztattak, hogy még csak ígéretet sem kaptak újabb szállítmányra, és már kölcsön sem tudnak kérni más megyéktől oltóanyagot, hiszen a hiány az egész országra kiterjedt. Hozzátették, a Cantacuzino Intézet ezeket az oltóanyagokat nem gyártotta (és normális körülmények közepette is csupán többéves munkával állíthatták volna elő), így szerintük nem lehet párhuzamot vonni az intézet bukása és az oltóanyaghiány között.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.