Felhívás!

Életre szóló élmény Mikulásra

Életre szóló élmény Mikulásra Kovászna megye

Egy sepsiszentgyörgyi motoros baráti társaság, Márk János kezdeményezésére, többnapi munkát fektet abba, hogy meglepje a gyermekeket, emlékezetessé tegye számukra a Mikulás-estét. Tettük híre egyre többekhez elér, egyre többen számítanak a motoros Mikulások csomagjaira.

Idén harmadik alkalommal vonultak fel a motoros Mikulások Sepsiszentgyörgy utcáin. A cél most is az volt, hogy mosolyt csaljanak kicsik és nagyok arcára egyaránt. Nagy volt az öröm, amikor vasárnap délután öt órakor szán helyett motorbiciklin megérkeztek a piros ruhások Sepsiszentgyörgyre. A nagyszakállúak először a vasútállomás épülete előtt várakozókat ajándékozták meg, majd pár perc múlva a városközpont irányába indultak tovább. A színes fényfüzérekkel feldíszített járgányokon utazó ötven Mikulás és az őket követő ajándékokkal megpakolt kamionok következő megállója az egykori sörözővel szemben volt. A többi megállóhelyhez hasonlóan itt is több száz fős tömeg várta az ajándékosztást, az előre bejelentett járványügyi intézkedések betartása nélkül.
Márk Jánostól megtudtuk, hogy 2019-ben egy külföldi példát látva fogalmazódott meg benne, itthon is társulhatnának a motorosok, hogy feldíszített motorjaikon Mikulás-jelmezben vonulva látványos ajándékosztással örvendeztessék meg a kisebbeket. Azóta minden évben szervezkedik, támogatókat keres meg, barátokat mozgósít. Ennek eredményeképpen idén, a tavalyi teljesítményen túllicitálva, 2050 csomagot (és mindegyikben tombolajegyet) osztottak szét hét sepsiszentgyörgyi helyszínen (a Diószegi pékségtől indulva egészen a város másik végéig, a Szemerja negyedig) további 40-et Szépmezőn, 20-at Bitán, Bogdan Popescu barátjuk pedig Kovásznán bonyolított le hasonló akciót, ott 500 csomagot osztottak szét, további 30 csomag a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett kovásznai gyermekotthonba került. Mindehhez kellett mintegy harminc cég adománya és a barátok kétnapi munkája, amíg szétcsomagolták az édességeket, és persze a vasárnap délutánjuknak a feláldozása, míg kiosztották a gyermekeknek az ajándékokat.
Mindamellett, hogy sokan rendkívül értékelték a jó szándékot és energiát, a közösségi hálón pár rosszindulatú kritika is született a megmozdulás kapcsán, elsősorban azért, mert ahol megjelentek a csillogó-villogó járgányokon a Mikulások, ott nagy tumultus keletkezett, nagyon sokan várták őket, és bizony akadtak, akik szemtelenül tolakodtak-furakodtak a csomagokért.
– Kaptunk hideget-meleget – mondta Márk János –, de mert pár gyermek egész életében emlékezni fog arra, hogy a motoros Mikulástól csomagot kaptak, addig nem foglalkozunk vele. Meglepődtünk, meg is hökkentünk, de örülünk, hogy ennyi ember várt minket, úgy számoltuk, mintegy nyolcezren lehettek, több száz méteren álltak tömött sorban. Ezért be is kellett osztanunk a csomagokat, hogy jusson minden helyszínre.
A tülekedőkre vonatkozóan a szervező azt mondta, kérték ugyan a csendőrség és a rendőrség segítségét, de utóbbiak egy kétszemélyes csapatot biztosítottak a forgalomkorlátozás biztosításához, a csendőrség pedig nem segített.
Márk Jánosban nem csökkent a lendület a beszólásoktól, a felvonulást és az ajándékosztást jövőre is megszervezni szándékozik, mert adni legalább olyan jó, mint kapni.
Bizonyos csomagokba tombolát is elrejtettek, furulyát, táborozási részvételt és egy biciklit is lehetett nyerni. Hétfőn az ajándékcsomagokban levő tombolajegyek sorsolása is megtörtént, a furulyák a következő számú tombolák tulajdonosaihoz kerülnek: 693, 1416, 1374, 1247, 1702, 1796, 54, 161, 86, 898, 1537, 1710, 1648, 1066, 438, 1046, 560, 720, 268. A táborba az 59-es számú tombolával rendelkező mehet, míg a bicikli az 1525-ös szelvény birtokosát illeti. A díjakért az ötletgazdánál kell jelentkezni.

Bodor Tünde, Gocz Tibor

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. december 8., 7:17
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Nagyon sajnálom, hogy ezt a kedves dolgot is el tudják rontani, nagyon sokan vissza éltek ezzel, olyan felnőttek voltak akik 6 csomaggal is távoztak s más kisgyereknek az orra előtt fogyott el. Sajnos a Mikulásokra haragszanak nem arra aki pofátlanul sorba áll. Szerintem elrontják az egész adakozás lényegét.