Felhívás!

Elérték a céljaikat

Elvben meg vagyunk elégedve azzal, amit elértünk – szakszervezeti vezető szájából ritkán hallani ezeket a szavakat. Márpedig Vasile Neagovici, a Sanitas Szakszervezeti Szövetség Kovászna megyei elnöke ezeket mondta tegnap.

A szakszervezeti bizalmi maga is hosszasan gondolkodott, hogy mikor mondott utoljára ilyet, aztán 2009 magasságára „lőtte be” a legközelebbi hasonló időpontot.
– Az októberben megszavazott, az Alkotmánybíróságot is megjárt 250-es sürgősségi kormányrendelet következtében átlagosan 15 százalékkal nőtt a fizetés az egészségügyben. Ami ennél is fontosabb, az az, hogy ez nem egységesen történt, hanem bizonyos, korábban „kifelejtett” kategóriákat (egészségügyi igazgatóságon, óvodákban, bölcsődékben dolgozó személyzet) akár 25–30 százalékos emeléssel felzárkóztatott, és megszüntette a legtöbb igazságtalanságot a rendszerben – mondja Vasile Neagovici.
Fontos az is, hogy végre rendesen megfizetik az orvosok ügyeletét, és az asszisztensek pótlékait (ami akár 100% is lehet) nem egy 2009-ben „senki által nem ismert módon” meghatározott összegre, hanem az új alapfizetésükre számítják – magyarázta a szakszervezeti vezető.
Úgy véli, minthogy sokan akár 50 százalékkal is többet keresnek (egy kezdő kórházi szakorvos például, aki heti egy ügyeletet vállal, 4000 lej fölött visz haza, a korábbi 1800 lejhez képest), így kevesebben fognak elmenni az egészségügyből, aminek a szolgáltatás minőségének a javulásában kell tükröződnie.
Neagovici szerint ez egy „jó kezdet”, és végre a szakszervezetnek egyébre is jut ideje és kapacitása figyelni, mert az elmúlt egy évtizedben az összes energiájukat a fizetésekkel való bajlódás emésztette fel.  <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.