Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elballagtak a Sapientia sepsiszentgyörgyi karának végzősei

Elballagtak a Sapientia sepsiszentgyörgyi karának végzősei Kovászna megye

Tavalyhoz hasonlóan, június 22-én ismét a Sepsiszentgyörgyi Karon tartotta meg a Sapientia EMTE az egyetemi szintű tanévzárót, kiemelve annak fontosságát, hogy az önállósult karon ez az első hasonló esemény, illetve az erdőgazdálkodás szakon is most ballagtak az első végzettek.

Hirdetés
Hirdetés

Az egyetem udvarán tartott ünnepség a Sapientia marosvásárhelyi, csíkszeredai, kolozsvári és sepsiszentgyörgyi karai vezetőinek, az utóbbi intézmény agrár- és erdőmérnök szakos végzőseinek bevonulásával kezdődött – viszonylag rövid menet volt, mint ugyanis később elhangzott, mindkét szakon a négy évvel ezelőtt beiratkozott hallgatók kevesebb mint fele jutott el a ballagásig.

A ballagás első felszólalója Dénes Katinka egyetemi lelkészi feladatokat ellátó református tiszteletes volt, aki arra biztatta a diákokat, hogy „legyenek jók mindhalálig”, mert a jóság alkotás, magvetés, és nagy szüksége van rá a világnak.

Fotó: Tuchiluș Alex

Kató Béla református püspök nem hagyta szó nélkül azt a fiatalok körében felerősödött tendenciát, hogy sok mindent megkezdenek, majd abbahagynak, mert „mindent egyszerre szeretnének” – éppen ezért felértékelődött a jelenlevő végzősök kitartása, akik remélhetőleg nem csak szakmát, hanem hivatást választottak, utóbbit ugyanis nem lehet oly könnyen feladni.

Ambrus Fruzsina sepsiszentgyörgyi alpolgármester kissé személyesebb hangvételű beszédében visszatekintett saját magára egyetemi végzősként (pár éve volt csak) – akkori gondolatai felidézésében saját naplójából idézett. A most végzősök megerősítésére ő is kijelentette, mindnyájan nagyon büszkék rájuk.

Nyárádi Imre-István a sepsiszentgyörgyi kar önállósulásáig vezette a háromszéki egyetemet. Fotó: Tuchiluș Alex

Az egyetemi kar önállósulásáig a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ vezetője volt Nyárádi Imre-István, azaz még a mostani végzősök indulásakor is. Mint tőle megtudhattuk, 2020-ban az agrármérnöki szakon 27-en kezdték meg tanulmányaikat – idén közülük 11 hallgatónak sikerült kitennie az i-re a pontot. Az akkor induló erdőmérnöki szakra 28-an iratkoztak be – közülük 13-an voltak a ballagók között. Ennek oka az is lehet, hogy „magas a mérce és az így is marad”. Nyárádi útravalóul olyan értékeket szánt a végzettek tarsolyába, mint az állandó önképzés, a kitartás, alázat, becsület, kötelességtudat. Hangsúlyozta a „mi” fontosságát az ‘„én”-nel szemben, a „nekünk”-ét a „nekem”-mel szemben.

Náhlik András, a sepsiszentgyörgyi kar dékánja az intézmény vezetőségének további vállalt feladataiba is bepillantást engedett. Ilyennek tekinti a hallgatók létszámának növelését, újabb képzések indítását, az alapképzést elvégzők számára a mesterképzés lehetőségének megteremtését, a gazdasági stabilitás megteremtését, a pályázati hatékonyság és a tudományos színvonal növelését.

Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora: a hallgatót tisztelet, megbecsülés illeti meg. Fotó: Tuchiluș Alex

Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora tágabb perspektívából nézve az egyetemre és idei évére, közölte: a kolozsvári, csíkszeredai, marosvásárhelyi és szentgyörgyi karokról idén összesen 578 végzős hallgatót enged el a Sapientia, mely intézményen belül a hallgatót tisztelet, megbecsülés, partnerként való elfogadás, igényeikre való odafigyelés illeti meg.

Az egyébként a karok között vándorló, de Sepsiszentgyörgyön két egymást követő évben megrendezett központi tanévzárónak önmagán túlmutató jelentősége van: hangsúlyozza, hogy az egyetem vezetősége számára mekkora jelentőséggel bír a kar önállósulása, a képzési portfólió bővítése, a 10 milliárd forintos infrastrukturális beruházás (a leendő kampusz), és ezeket a Sapientia közös ügyének tekinti.

Fotó: Tuchiluș Alex

Tonk Márton elégedetten nyugtázta, hogy az alig 25 éves, 2300-as hallgatói összlétszámmal rendelkező egyetem már benne van a romániai elitben és a világ látókörében, de elismerte azt is, mindig van helye a jobbnak.

Ezután az agrármérnök végzősök felelős oktatója, Molnár Katalin és az erdőmérnököké, Farkas Attila, átadták a ballagóknak az okleveleket. Kedves, bensőséges és igen közvetlen momentuma volt ez az ünnepségnek, mert az oktatók minden végzős esetében megemlítették, hogy milyen kvalitásaik derültek ki a négy év folyamán, esetenként azt is, milyen gyengeségeiken sikerült úrrá lenniük. Bizonyára emlékezetes lesz minden érintettnek.

Fotó: Tuchiluș Alex

Opra Boglárka leendő erdőmérnök átvette megérdemelt Maximus-díját a kiemelkedő tudományos hallgatói munkásságáért, majd Kerekes Áron harmadéves búcsúzott a végzősöktől, akik nevében Nagyoláh Lázár szólt a jelenlevőkhöz, oktatókhoz. A tanulmányok megkezdésekor az első évfolyamosok jelképesen tölgymakkot és búzamagot kaptak ajándékba, most a végzősök a beérett munkát szimbolizáló kalászt és tölgycsemetét adták át az utánuk jövőknek.

A Plugor Sándor Művészeti Líceum diákjainak közreműködésével zenei momentummal, Trucza Sára által szavalattal színesített ballagás a nemzeti és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Fotó: Tuchiluș Alex

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. június 23., 18:03
  ÉRTÉKELÉS: 8

  a kedves végzösök elhihetik bizony élö példával hogy miután elvégezték bármi is legyen a szakjuk attól még lehet belölük bármi akár alpolgármester is 0 tapasztalattal és azt se számit hogy nem szakirányú szakot végeztek és semmit sem tettek le eddig az asztalra

 • User
  Dátum: 2024. június 23., 19:40
  ÉRTÉKELÉS: -3

  holnap meg gondolom ök is az érettségizökkel kezdik összeállitani a doszárt ‘a szocsiális’ pénzre mert ez a város nem a földtúrás vagy az erdöben a vaddisznó pásztorkodás fele halad
  ezeket a munkahelyeket ahol el tudnának helyezkedni még a Ceusescu után jo hogy felszamolták
  de ugy látom a Sapientia nem a fejlödést képviseli hanem földhözragadt hiába épitenek szép kampust nekik
  de szerencsére lesz a városban kihivója más egyetem ahova még be lehet iratkozni

 • User
  Dátum: 2024. június 23., 19:59
  ÉRTÉKELÉS: -2

  szivesen olvasnánk arról is hogy a Maximus dijat mivel lehet kiérdemelni és eddig miért nem kapta meg senki sem?!??!!!
  mert az hogy a védésre megirt dolgozatát ahogy más is megirta és elöadja azt az egyet az egyetem saját maga szervezett rendezvényein itthon elöadja mondjuk egyszer az egyetem napján, máskor a Föld napjára szervezett évenkénti rendezvényen az még nem jelent semmi tudományos alkotást
  ha valóban olyasmit alkotott volna akkor réges rég olvashattunk volna itt a hasábokon

  • User
   Dátum: 2024. június 26., 22:09
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Aztot úgy, ahogyan Lenin apád mondotta vala: első körben tanulni, tanulni, tanulni. Osztán néminemű tudományos munkát es köll végezni érte: kutatni, kutatni, kutatni. Megfigyelni, gondolkodni, összefüggéseket keresni, következtetéseket levonni, mindezt formába önteni, előadásokat tartani, az eredményeket publikálni, vagyis dolgozni, dolgozni, dolgozni, álmatlan éjszakákon át fenn lenni, számolni, és megint csak gondolkodni, gondolkodni, kijárni terepre (és esetleg kinn hálni) esőben, hóban, kánikulában, a sok kilónyi műszert, felszerelést cipelni a hátadon sok kilométeren át a fentebb említett meteorológiai viszonyok között. Természetesen gyalogszerrel, mert oda már nem lehet más járművel eljutni. Csináld utána.

   • User
    Dátum: 2024. június 28., 0:37
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Lenin tátá régen meghótt, csak néhány kommunista ideológiában szocializálódott és azon a szinten megrekedt szakállas, szemüveges, kopaszodó vénembör tudatáig máig sem jutott el, hogy ez ma már a 21. század! A mai külföldi egyetemeken is innen onnan összemásolnak valamint majd valamit mérnek vagy jól vagy rosszul, de azt kit érdekel. Dolgozatot összerakni azon régióban összerakni bármiről adott helyre vonatkozóan sokkal könnyebb, hitelesebbnek tűnő, mint amit már a helyi újság is megírt, újdonság látszatával bír. Le merném fogadni, hogy a híres mérései valahol a polc sarkán landolnak, amit senki nem fog háborgatni legalább évtizedekig. De annyira tudományos, hogy még csak a címét sem volt fontos egyszer sem megemlíteni. Amúgy a tanárok sem jeleskedtek valahogy a felfedezéseikkel eddig sem. Talán az egyetem háromszáz éves jubileumára tartogassák, arra meg pont elavul. A maszlagot meg hagyjuk, hogy papíron milyen szépen ki lett találva a kutatások mikéntje. Én legalább olyan munkát végzek, melynek a közjóért értelme is van, minek utánoznék olyasvalamit, ami eleve zsákutca.

   • User
    Dátum: 2024. június 29., 9:26
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ezek nem nézik semmibe a diákok érdekeit ahelyett segítség őket akadályt gorgitenek eléjük hogy sehova se kellenek majd Nem beszélve arról hogy elvegeznek egy szakot de munkahaly nuku ezt mindenki tudja már az általános kultúrára se szolgál az egyetem mert ezeket egyáltalán nem érdekli hogy a diák tud e irni olvasni számolni már rég nem hívják se pedagógusnak se oktatonak csak pénz hajhaszoknak

 • User
  Dátum: 2024. június 23., 19:15
  ÉRTÉKELÉS: -1

  ja persze mert Fruzsina pont naplot vezetett amit 20 eve nem divat plane egyetemistaknal. talan azt is megirta hogy az o sikersztorya sem a gazdag leany szegeny legeny hazassagi tortenetet fogja kovetni? sose tudhassuk meg talan

 • User
  Dátum: 2024. június 23., 19:36
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Talán mert rádöbbennek a diákok, hogy itthon semmire se mennek ezzel a diplomával és emiatt hagyják ott. És az senkinek sem merül fel, hogy utána ezek más egyetemre iratkoznak be inkább. Na így már teljesen másképp körvonalazódik a dolog!

 • User
  Dátum: 2024. június 23., 19:45
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ja persze buzdítanak, hogy kell az állandó önképzés, hogy legyen legalább egy pár diák az új szakok betöltésére amit az új épületbe szánnak, nemde mert kicsi a létszám a ezen a két szakon is?

 • User
  Dátum: 2024. június 23., 19:23
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Személyes hangvétel ide vagy oda, de ezek a fiatalokra gondolom nem vár a polgármesteri bársonyszék, még csak napszámosnak sem veszik fel a városi kertészethez egyiket sem. Mehetnek spanyolba mind cāpsunarnak, akiket várnak haza csakazért, hogy itthon adózzanak.

 • User
  Dátum: 2024. június 23., 20:53
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Jót is tesz ez a magyar családoknak mer meglássátok miután ezek az egyetemisták végeznek a medvék és a vaddisznók többé nem fognak a kukoricában lakni😜🤪🤫

 • User
  Dátum: 2024. június 23., 20:45
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Csak kerdezem hogy a varosban az orkoi lovakra meg a blokkok koze tevedt medvekre fognak ugyelni? Mert mas munkat aligha kapnak a varosban. Gondoltam vegre inditanak valami ertelmes szakot is amivel meg lehet elni itthon es nem csak diplomat ad ami semmit sem er.

 • User
  Dátum: 2024. június 23., 20:37
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ha en most eretsegigiznek biztosan korbekerdeznek mindenkit, hogy ha elvegzem itt egy szakot utana tudok itthon munkat talalni vagy utana ugyanugy a kulfoldre kellene menni gyarba szalagmunkara ezzel a diplomaval. Mert ne feledjetek ha mondjuk masod harmadeven eszmeltek erre ra es jobbnak latjatok otthagyni az egyetemet mert remenytelen az egesz utana mar nem fogtok lehet anyagilag vagy lehet elszantsagotok nem marad egy uj egyetemre beiratkozva ujbol harom negy evet vegigvinni a diplomaosztoig. Nekem nem volt meggyozo az eddig felmutatottak. Inkabb egy olyan egyetemet valasztanek ami joval tobb evtizedes mukodessel rendelkezik. Ahol nem kell szemelyeskedessel jo latszatot keltsen a ballagason ha nincs egyeb felmutatni valoja. A helyi egyetemek eddig ahogy a Spiruharet es tarsai mind csak arra voltak jok hogy a kozszferasok diplomahoz jussanak es fizuemeleshez. A kisunokaimat biztosan nem fogom olyan egyetemre iratni melyre itthon nincs jovoje mert a vezetoik a komunista rezsimben annyira megragadtak hogy most is benne elnek azt kepzelve hogy eziranyba fejlodik vissza az egesz mai tarsadalom.

 • User
  Dátum: 2024. június 23., 20:14
  ÉRTÉKELÉS: 4

  A hallgatói létszám amióta ez az egyetem működik a városban még a meglévő épületben sem éri el a 10%os kihasználtságot. Akkor minek egy jóval nagyobbat építeni könyörgöm?????
  Aztán ez is úgy járjon, mint fent a Babes egyetem hogy lassan az összes termét másoknak kellett kiadják, mert üresen nem lenne rentabilis az épület rezsijét kifizetni. Nem számít úgy látszik csak valaki nagyot szakítson az egészből. Bemész és az összes emeletét körbejárva nem találod meg az egyetemistákat, hanem a kapus kell útba igazítson, hogy lent a pincében vannak, mert ott úgy is két teremből az egyikben elfér az egész egyetemista akik a megnyitón vannak csak teljes létszámban úgy is🤣😂🤣🤣🤣

 • User
  Dátum: 2024. június 23., 20:38
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Legalább a Maximusos kitüntetett kap medvepásztor állást a városban vagy neki is várnia kell hogy évek múlva talán meghirdetve versenyvizsgázhasson rá? ;)))

 • User
  Dátum: 2024. június 23., 21:07
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Az alpolgi se lenne az ma hattertamogatas nelkul akive ma tettek. Holott ilyen allasra masoknak eseje nincs meg utana par evre ra sem ahogy neki. Politikailag most megint megalapozta a jovojet es remenykedem hogy szerelembol (is) hazasodott amihez sok boldogsagot kivanok. Csak azt nem ertem hogy lehet ilyen hamar szerelembe esni nemhogy mar ferjhez is menni ilyen rovid ido alatt. 😜

  • User
   Dátum: 2024. június 25., 14:23
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Nem értem, hogy egy ballagási ünnepségről való beszámoló kapcsán, hogyan jutott ön el ide, hogy ki, miért, mennyi idő alatt és milyen okból házasodott? Szerintem nagyon elkanyarodott a témától, de javasolom, ha ez ennyire érdekli és érinti, hát kérdezze meg személyesen az érintett személytől, ne egy lap hasábjain firtassa. Sajnos az emberek mindennemű cikk végén vagy a polgármestert vagy az alpolgármestereket hibáztatják mindenért is, holott ha belelátnának egy kis időre, hogy miként működnek a dolgok, bízom, hogy más lenne a véleményük. De… nemrég megvolt a lehetősége is kedves uram/hölgyem a változtatásra, ha ennyire nem tetszenek, hogy mik zajlanak a városban. Addig amíg a százalékok azt bizonyítják, hogy jó felé halad a város, jó a városvezetés, addig ne békételenkedjen senki. Higgyék el mindenre pénz és idő kell, lassan és biztosan meglesz minden!
   U.I. Aki akar itthon is tud érvényesülni a diplomájával, nem kell elfutnia külföldre mindjárt. Csak a mai fiataloknak egyszerre kell minden, jó fizetés, lakás, autó, siker. Nem úgy megy ez ám.

 • User
  Dátum: 2024. június 28., 0:24
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ha már maguktól nem volt mit kitalálni akkor jól gondolhatták ha amcsi híres egyetemekről koppintják az öltözéket, nem nyúlhatnak nagyon mellé.

  • User
   Dátum: 2024. június 30., 10:37
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Manapság lehet több tucat szakdiplomát vásárolni a netröl melyet elismernek egész Európában. Csak fizeted ki és küldik postán. Ezek szégyent nem ismernek, senki se rángatja ki a bársonyszéket alóluk a Spirharet miatt. Belegondolva ezek porontyai állami helyekre bedugva munka mellett valahol meg tudják szerezni a diplomát. Spirura szükség lenne ma is, diáklétszámra meg az egyetemeknek. Én sem tudom elképzelni, hogy a Sapientia szakjai máshová jók legyenek. A régióban nem erre tart a fejlödés. Csak lesz egy fiók alatt porosodó papírod ami ha neked nincs, de a protezsált porontynak igen akkor te emiatt esek ki a versenyvizsgán, ha egyáltalán képmutatásból is megszervezik az állásra.

 • User
  Dátum: 2024. június 30., 8:22
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Ha a diák NEM tanulni akar, hanem a diplomaszerzés a cél, építhetnek bármilyen campust. A tanár-diák-szülő hármas közül egyik sem áll a helyzet magaslatán, de főleg a
  ,, digitális bennszülött” diák nem. Aki jó, az elmegy Kolozsvárra, ahol még úgy-ahogy, de magasabb a szinvonal. A többi még az itteni minimális követelményeknek sem AKAR/TUD megfelelni. Inkább otthagyja. Mert a munka /kitartás /állhatatosság a mai világban már nem kóser.

 • User
  Dátum: 2024. június 30., 11:03
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Legalább a Spiru Haret diplomával a meglévö zsíros állásuk mellett sokaknak egyszerre 2nél több fizetett állásuk is van és új diplomával új állásokat tölthetnek be különbözö szakterületeken.