Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Múzeumok éjszakája: koncertek, filmvetítések és ruhabemutató is lesz szombaton

Múzeumok éjszakája: koncertek, filmvetítések és ruhabemutató is lesz szombaton Kovászna megye

Éjszakába nyúló kulturális kalandozásra hívják a háromszéki közösséget a térség múzeumjai, amelyek idén is az országos kezdeményezéstől eltérően, júniusban szervezik meg a rendezvénysorozatot. A programpaletta most is színes: Sepsiszentgyörgyön kvízest és koncert, Csernátonban ruhabemutató és régi autók seregszemléje, Baróton mozi és festészeti kiállítás várja az érdeklődőket.

Hirdetés
Hirdetés

Lelkesen készülődnek a szervezők a hétvégére, a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum és a csernátoni Haszmann Pál Múzeum ugyanis június 22-én, a nyári napfordulóhoz legközelebb eső szombaton szervezi meg az éjszakai rendezvénysorozatot. Baróton, Erdővidék Múzeumában egy héttel később, június 29-én tartják a Múzeumok éjszakáját.

Egyéjszakás kaland a megyeszékhelyen

Nagy hangvételű rendezvényre készülnek Sepsiszentgyörgyön, ahol szombaton a Székely Nemzeti Múzeum, a Magma Kortárs Művészeti Kiállítótér és az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) közösen vár kicsiket és nagyokat este 18 órától. Az alkalomra a három intézmény Egyéjszakás kaland címmel indított kvízjátékot, amely során a csapatoknak egyik helyszínről a másikra kell vándorolniuk és válaszolniuk a kérdésekre, hogy megnyerjék az értékes nyereményeket. A csapatok jelentkezését június 20-ig várják.

Az EMŰK külön programja 18 órától Benedek Ágnes színművész tárlatvezetésével kezdődik, 19 órától 21:30-ig pedig műhelyfoglalkozásokat szerveznek (mininyomda, gélprint, csendéletrendezés- és fotózás). Végül 22 és 23 óra között a Luiza Zan& Jazzpar Trio koncertjével zárnak. Közben a Magma 18 és 20:30 között kreatív műhelyfoglalkozást tart a Beszámolók egy túlságosan zajos magányról című kiállításhoz kapcsolódóan, 21 órakor ugyanennek a kiállításnak kezdődik a tárlatvezetése. A belépés mindkét intézménybe ingyenes.

Fotó: Farkas Orsolya

A Székely Nemzeti Múzeumban a Kőleves című, gyerekeknek szóló zenés játékkal rajtol az este, majd 18 és 20:30 között KépMűhely foglalkozást tart Kolumbán Hanna, lesz fotótranszfer, de népi játékok is a gyerekeknek. 19 órától a Géniuszok a hősök mögött című időszakos kiállítás tárlatvezetése zajlik, 21 órától pedig Toró Attila fotőművész tart előadást. Később, 23 óra előtt kicsivel fogják kihirdetni a kvízest nyerteseit, majd egészen éjfélig a Voces Női Kar koncertezik. Akiket inkább a vetítés érdekel, 23 órától Múzeum-mozi lesz a Bartók teremben, de fényinstalláció is lesz a kertben. A Székely Nemzeti Múzeum programjait a hét év felettiek egy jelképes 5 lejes belépő ellenében élvezhetik.

Retrópiknik Csernátonban

Bár a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum idén nem csatlakozott a kezdeményezéshez, Felső-Háromszék képviseletében a csernátoni Haszmann Pál Múzeum gazdag programot állított össze. A rendezvény június 22-én, délután 16 órakor kezdődik a baróti Kelekótya Együttes Kalapszalag című interaktív, zenés gyermekfoglalkozásával. 17 órától Székely Géza grafikus, festőművész tárlatát nyitják meg.

A Haszmann Pál Múzeumban idén is színes programokat kínálnak. Fotó: Kocsis B. János

Később, 19 órától Hagyomány a divatban címmel bemutatják Teleki Aranka viseletkészítő egyedi tervezésű ruháit, majd 20 órától AdHoc-koncerten kapcsolódhatnak ki a látogatók, egy órával később a rendezvény levezetéseként múzeumkerti mozizásra kerül sor. Az állandó programokban sem csalódhatnak az érdeklődők, kézműves műhelyeken nyílik alkalom az alkotásra, de Retrópiknik is lesz, amely során régi autókat vehetnek szemügyre az érdeklődők.

Növény-tematikájú est Baróton

Erdővidék Múzeumában június 29-én 20 órai kezdettel ünneplik a Múzeumok éjszakáját. A szervezők különleges estére várják az érdeklődőket, amely előadással és festészeti kiállítással rajtol a múzeum Kászoni Gáspár termében. Demeter László muzeológus a híres erdővidéki botanikusokról, Lakatos Csilla a növényi illusztrációkról, festményekről tart előadást.

Erdővidék Múzeumában kiállítás, előadás és filmvetítés is lesz. Fotó: Erdővidék Múzeuma/Facebook

Este 21 órától jó idő esetén a múzeumkertben szerveznek mozit, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által készített „Ha nem használ nem is árt” – Hagyományos gyógynövényhasználat Udvarhelyszéken című dokumentumfilmet tekinthetik majd meg a nézők.

Címlapfotó: Farkas Orsolya

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2024. június 23., 19:07
    ÉRTÉKELÉS: 3

    A penteken a varosban megszevezet kozepuletekben futoverseny az meg mi volt te jo eg?? Iskolaban megtanitanak hogyan kell civilizaltan viselkedni ilyen helyeken. Tobek kozott hogy nem szabad szaladgalni ez az egyik alap dolog. Erre fel a fel varost lezarjak hogy rafeszulo jeger futonaciba korosodo pockos felnottek esztelen modjara futkorasszanak belteri folyosokon. Eleg fura kinezetet keltettek. Tokre olyan volt mintha a Ferenc Jozsi ajtajat kinyitottak volna es a betegeiket kihajtottak volna belole😅🤣