Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Fényes és fényesedő talentumok a Székelyföldi Tehetségnapon

Fényes és fényesedő talentumok a Székelyföldi Tehetségnapon Kovászna megye

Nagy volt az egy négyzetméterre eső talentumok száma a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács (SZTT) szombati rendezvényén, a Székelyföldi Tehetségnapon. A Plugor Sándor Művészeti Líceum dísztermében felléptek a reményteljes ifjú művészek, sportolók, tudósok, akiket alkalomadtán csak pár évvel idősebb diákok próbáltak „kibontani”, megnyitni a közönség előtt egy-egy beszélgetésben.

Hirdetés
Hirdetés

Minden évben egyszer, a tanévzárót követő hétvégén az SZTT teret ad annak, hogy egymás és a szélesebb közönség előtt bemutatkozzanak azok a gyermekek, fiatalok, akikre oktatóik büszkék, és akiket a folyamatos figyelemmel követésre érdemesnek tartanak. A rendezvény egyúttal arra is alkalmat ad, hogy a szervezésbe is bekapcsolódjanak a nagyobb tagozatos diákok, jelen esetben a Református Kollégium és a művészeti líceum tanulói.

Miután a házigazda feladatát ellátó Deák Mária tanárnő köszöntötte a jelenlevőket, és figyelmükbe ajánlotta a végzős diákok a terem falain levő alkotásait, Bereczki Kinga, az SZTT elnöke üdvözölte a Sepsiszentgyörgyről, Kézdivásárhelyről, Székelyudvarhelyről, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, Bukarestből és Budapestről érkezett vendégeket. Azt is elmondta, küszöbön a generációváltás az SZTT-ben, ezért biztosítanak egyre nagyobb teret a diákoknak: ők konferálták fel a műsort, ők interjúvolták meg a nyilvános beszélgetésekre invitált tehetségeket, és ők alkották meg a rendezvény látványelemeit.

Nagy Éva, a vallásügyi államtitkárság és az SZTT tehetségnagykövete köszönetet mondott a rendkívüli eredményeket elérő diákoknak és oktatóiknak. Elmondta, azt a célt tartják szem előtt, hogy a tehetségápolás intézményesen megerősödjön, mert a tehetségek elkísérése nagy felelősséget is jelent.

Fotó: Toró Attila

Jó híreket hozott Budapestről Sepsiszentgyörgyre Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségének (Matehetsz) ügyvezető elnöke: a korábbi évekkel ellentétben a minisztérium már kiírta azokat a pályázatokat, amelyek jórésze az erdélyi diákoknak, tehetségsegítő szervezeteknek is lehetőségeket ígérnek. Ugyanakkor fontosnak találta felhívni a figyelmet arra, hogy „fejlődőképesek vagyunk, fejleszthetők vagyunk, a jobbulás esélyét mindig meg kell adjuk magunknak.”

A továbbiakban a tehetségeké volt a színtér: versmondásban, hangszeres előadóként, fizikusként, vagy sportolóként jeleskedő diákoké, akik elmondták, mi motiválja, mi ragadja meg őket a választott, mesterfokra fejlesztett hobbijukban, mit kell azért feláldozniuk. Így ismerhette meg a közönség az eredményei folytán a hírekben sokszor szereplő, 16 éves Török Panka román és magyar karatebajnokot és a 13 éves Popovics Ivett műkorcsolyázót, akik nemcsak a sportban, de a tanulásban is jeleskednek.

Azt, hogy a tehetség milyen sokszínű, hűen tükrözte a rendezvény, hiszen a sepsiszentgyörgyi Bíró Balázs tubán, az Ivánitzki-testvérpár gitáron és fuvolán, Gál Bence szaxofonon játszott, Zakariás Zorka, Tókos Lilla Eszter és Varga Tamás szavalt, az 5 éves, székelyudvarhelyi Fehér Debóra pedig énekelt.

Az abásfalvi Molnár Katalin az animálásban jeleskedik, a felsőboldogfalvi Antal Áron pedig főleg fizikában brillírozik, de sportot űz a matematikából és helyesírásból is. Fellépett a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző együttese, a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum Diákszínpada pedig részletet mutatott be Székely Csaba Semmi című darabjából.

Fotó: Toró Attila

A rendezvénynek két felnőtt meghívottja is volt, Szabó Fruzsina színésznő és Damokos Csaba dizájner, mindketten szentgyörgyiek, akik bepillantást engedtek a kulisszák mögé – azaz munkájuk hétköznapjaiba és ünnepeibe is.

Eddigi kiváló tehetséggondozói munkája elismeréseképpen Bereczki Barna, az Amöba Alapítvány elnöke Csutak Vilmos-díjat adott át Molnár Jánosnak, a kovásznai diákszínjátszócsoport vezetőjének, aki oly sok diáknak biztosított kibontakozási lehetőséget. Ugyanígy a másik díjazott, Deák Ferenc kézdivásárhelyi magyartanár diákjai kiváló eredményeket értek el számos rangos megmérettetésen.

A Magyar Nemzeti Tehetségtanács, a Matehetsz, illetve a Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiuma az évek hosszú során megtapasztalt erkölcsi és anyagi támogatásáért Bereczki Kingának, Balogh Lászlónak, Bajor Péternek és Kormos Dénesnek nyújtott át díjat: nekik köszönhetően született meg a székelyföldi tehetségtanács, ugyanakkor számtalan pedagógusképzés és szakmai látogatás megszervezése, állandó szakmai támogatás és tanácsadás köthető a nevükhöz.

Fotó: Toró Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük