Felhívás!

Egyenruhások a tilosban

Szerkesztőségünkhöz is számos fotó érkezik, de a közösségi oldalakra is temérdek olyan fénykép kerül föl, amelyen a megyei vagy helyi rendőrség szolgálati autói parkolnak szabálytalanul. Olvasóink legutóbb a megyei tűzoltóság autóját kapták lencsevégre a tilosban, arra voltunk kíváncsiak, hogy ez mennyire „helyénvaló”.

Jogosan teszik fel a kérdést a fotókat beküldők, hogy vajon az egyenruhásokat bírságolják-e a szabálytalanságokért. Érdeklődésünkre kiderült, hogy ez a téma sokkal összetettebb, mint ahogyan az a fotókról visszaköszön.
Bartok Alexandru, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője kérdéseinkre elmondta, hogy a 195-ös sürgősségi kormányrendelet 61-es cikkelye kimondja, hogy a sürgősségi bevetéseken lévő (a 32-es cikkelyben felsorolt) hatósági autók áthághatják a sebességkorlátozást, vagy más forgalmi szabályokat: egyetlen kivételt szab meg a rendelet, és ez a vasúti átjárókon való „önkényes” átkelés.
– A törvény nem mondja ki ténylegesen, hogy parkolhatnak-e tilosban, vagy sem, de utal arra, hogy a küldetésben lévő járgánnyal áthághatnak forgalmi szabályokat – magyarázta.
Arra a kérdésünkre, hogy köteles-e bevetésen az egyenruhás szirénát kapcsolni, a szóvivő kifejtette, hogy a helyzettől függ, ám sok esetben értelmetlen villogó szirénákkal hagyni a leparkolt autót.
A visszaéléseket viszont utólag ellenőrzik – hívta fel a figyelmet Bartok –, ha például tilosban parkoló rendőrségi autóról készült fotó bukkan fel a médiában, akkor kivizsgálás indul, és szabálysértés esetén bírságokat is osztanak.
Sajnos, nem kaptunk választ arra, hogy idén hány illetékest bírságoltak tilosban parkolásért: a szóvivő arra hivatkozott, hogy ezeket az eseteket a statisztikákban egy lapon emlegetik a többi szabálytalankodással. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. október 1., 8:37
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Kezdivasarhelyen lepten-nyomon lehet talalni tilosban parkolt autokat , ugyhogy nem kell a rendoroket, tuzoltokat stb nezni,,,
  a varos “fole” a sok komoly , draga autoval,,,,ott allnak meg es parkolnak , ahol akarnak
  miert nem keszit roluk is vki fotot?ha mar jobb dolga nem akad az illetonek
  hadd olvassunk a helyi hiressegekrol is….
  es arrol is , h hanyat birsagoltak meg az iden , ha mar itt tartunk