Felhívás!

Egyáltalán nem szabadna napozni!

A napozás a nyár és főleg a strandolás velejárója. Vannak, akik télen is megkeresik a lehetőséget, szoláriumba járnak, hogy bőrük barna maradjon. A gyógykozmetikusok szerint ez nemcsak fölösleges, de veszélyes is. A napozást azonban nem kell beszüntetni, csak betartani néhány szabályt.

Lázár Bernadett gyógykozmetikus, sminkes szerint egy teljes nyár alatt elérhető a szép barnulás úgy, hogy közben megőrizzük bőrünk egészségét. Mint mondta, a napozás szükséges, hiszen D vitaminhoz jutunk, szebb lesz tőle a színünk, és a kedvünk is jobb lesz, azonban nem szabad túlzásba vinni, sőt egyenesen tilos órákat süttetni magunkat a napon.

– A bőrünk a legnagyobb szervünk, és ezáltal ki van téve rengeteg kémiai és más szereknek, napfénynek, így nagyon nehéz megóvni, főleg nyáron. Mindenki szeret barnulni, de ez nagyon veszélyes lehet, és hiába gondoljuk azt, hogy elég a naptej, mert nem elég. Ugyanakkor, a bőrünk kéthetente megújul, így a barnaság sem tart állandóan, ezért is fölösleges leégetni magunkat egy hét alatt – magyarázta a szakember.

Mint mondta, az a fontos, hogy ha már napozni akarunk, akkor fokozatosan barnuljunk, használjunk naptejet, de magas faktorút, lehetőleg 50-est, és fényvédőt. A gyengébb faktorszámú krémekkel pár percet szabad napon maradni, akinek pedig fehérebb a bőre, anyajegyei vannak, az egyáltalán nem napozhatna erős védelmű tej nélkül. Ugyanakkor az anyajegyekre is vigyázni kell, direkt napfénynek nem szabad kitenni, ha olyan helyen található a testen, akkor javasolt olyan fürdőruha viselése, amely elfedi. Ha erre nincs lehetőség, akkor gyógyszertárakban kapható 100 százalékos faktorú naptejjel kell bekenni, így biztonságban lehetünk.

Az UVB sugárzás 11 és 15 óra között a legnagyobb, ekkor vagyunk a legerősebb hatásnak kitéve. Lehetőleg ezt az időszakot ne a szabadban töltsük! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.