Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Egészségtelen zöldségek?

Egészségtelen zöldségek? Kovászna megye

Egy éppen zajló ellenőrzőakció kapcsán beszélgettünk dr. Sikó-Barabási Sándorral, a háromszéki állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetőjével arról, hogy milyen mértékben egészségtelenek a kereskedelemben manapság megvásárolható zöldségek.

Hirdetés
Hirdetés

Uniós országokból importált zöldségeket vettek górcső alá a Kovászna megyei illetékesek, azt firtatva, ezek előállításánál betartották-e a vegyszerezésre vonatkozó törvényes korlátozásokat. A nálunk április 12-én rajtoló – és még mindig zajló – ellenőrzések során máris 300 mázsa krumplit helyeztek zárlat alá, és 18 ezer lejre bírságoltak.

– A zárlat alá helyezett krumplit laborvizsgálatoknak vetettük alá, így megbizonyosodtunk róla, hogy nem vegyszerezték túl. Mivel a forgalmazónak egyébre volt engedélye, ezt a tevékenységét nálunk nem iktatta, ezért 18 ezer lejre bírságoltuk – avatott be a részletekbe a megyei főállatorvos. A vegyszerezés címszó alatt a műtrágya, gombaölő-, rovarirtó-, gyomirtó- és hasonló szerek mennyiségét vizsgálják a zöldségekben.

– Amit nagy mennyiségben termelnek – hogy ne betegedjenek meg a termények –, ahhoz elég nagy mennyiségű vegyszert is használnak, ezek egy része pedig a növényekben marad. A törvények egyes vegyszereknél nulla toleranciát írnak elő, de jelentős részüknél bizonyos mértékben meg van engedve a használat – magyarázta dr. Sikó.

A szakember hangsúlyozta, manapság az a legbiztonságosabb, ha saját magunk tudjuk megtermelni a zöldségeket.
– Családom is megjárta, hogy kistermelőtől vásároltunk, aztán a főzésnél mégis előjött a vegyszerszag – utalt arra, hogy esetenként már a kistermelő sem garancia.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások