Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Égben az ingatlanárak

Égben az ingatlanárak Kovászna megye

A piacot a kereslet és a kínálat közötti összefüggés szabályozza, így ha valamiből több van, akkor olcsóbb. Érdekes, hogy bár papíron Kézdivásárhely lakossága legalább kétezer fővel csökkent, és lakások is épültek, az ingatlanpiaci árak már az abszurdba fordultak, így e vidéki kisváros jelenleg drágább, mint Bukarest egyes részei, Brassóról nem is beszélve. Ingatlanpiaci mustrát tartottunk.

Hirdetés
Hirdetés

Kézdivásárhelynek 1989-ben papíron húszezer volt a lakossága, jelenleg 18 ezerről szól a fáma. A rendszerváltás után épült néhány új tömbház, gombamód jelentek meg családi házak, elég, ha csak a Torjai úton és a Fortyogón körvonalazódó kertvárosokra gondolunk. Tehát érdekes helyzet alakult ki: a városból gyakorlatilag eltűnt kétezer ember, lényegesen több az ingatlan, de az ingatlanpiac egyszerűen üres, a fel-felbukkanó lakásokért pedig az abszurditáson is túltevő árat kérnek. Ami jó az eladónak, de nem jó a vásárlónak, amely a fél veséjét is eladhatja, hogy egy negyven évvel ezelőtt épült, a szocreál kilátástalanságát magán viselő kaptárlakást megvásárolhasson.

A Facebook ingatlanpiacán és az OLX hirdetőportálon néztük meg, mennyiért kínálnak a céhes városban lakásokat. A Petőfi Sándor utcában egy nagyobb méretű, 60 nm-es, második emeleti laká­sért 47 ezer eurót kér a tulajdonosa. A Bethlen Gábor utcában egy földszinti, kétszobás, állítólag felújított, 30,5 nm-es lakás 26.900 eurót kóstál, a Hóvirág utcában egy negyedik emeleti, 3 szobás, 47 nm-es, felújításra szoruló pedig 37 ezer eurót – igaz, ez utóbbi alkudható.

A családi házak jelentősen drágábbak, holott általában parányi udvar tartozik hozzájuk. Egy hirdetés szerint a város központjában kétszintes, több szobás családi házat lehet vásárolni, aminek összterülete 190 nm, belakható területe pedig 172 nm, és 97.500 eurót kellene fizetni érte. Az egyik udvartérben is van egy eladó lakás, a felújított ingatlanért 72 ezer eurót kérnek. Időnként a piacon fel-felbukkannak drágább lakások is, lehetett már látni tömbházlakást 90 ezer, családi házat pedig jóval 100 ezer euró fölött is.

Ezzel szemben a jóval tehetősebb bukarestiek vagy brassóiak dúskálhatnak a jobbnál jobb ajánlatokban, és lényegesen olcsóbban, ha az építkezés idejét, a lakás beosztását, felszereltségét és a lakható terület nagyságát vesszük figyelembe. Így például az Otopeni negyedben egy luxuskategóriát képviselő, vadonatúj, tágas lakásért 55 ezer eurót kér a fejlesztő, ugyanott egy konyhai gépekkel is ellátott, légkondicionált, bebútorozott, 72 nm-es, udvarral is rendelkező új lakás ára 60 ezer euró. Az Alexandriei–Bragadiru sugárúton egy 2020-as építésű, 120 nm-es, kétáras udvarral rendelkező villa ára 75 ezer euró, a Haliu-RATB közelében pedig ennél is nagyobb, 150 nm-es, 2020-as építésű villát lehet vásárolni 79.990 euróért, amihez jár egy 2,5 áras terület is. Találtunk még 130 nm-es, szintén új villát 67.500 euróért, aminek a négyzetméterenkénti ára 519 euró, míg Kézdivásárhelyen egy jóval régebbi családi ház esetében ez 566 eurónál kezdődik.

Kézdivásárhely közelében sem sokkal jobb a helyzet a potenciális vásárlók szemszögéből: Kézdiszentléleken egy családi házért 99 ezer eurót kérnek. A legolcsóbb ingatlant Kézdimartonoson találtuk, a vélhetően lebontást igénylő ház és telek ára 16 ezer euró.

Az ingatlanárak robbanásának oka egyesek szerint az, hogy a tehetősebb emberek a piacon lévő lakásokat felvásárolták, amiket bérbe adnak ki. Más vélemény szerint a külföldön dolgozók mentik téglába és betonba a pénzüket. Bármi legyen is az oka, tény, hogy Kézdivásárhelyen súlyos ingatlanválság alakult ki,_SzH vélhetőn egyre többen adják majd a fejüket arra, hogy vidékre „meneküljenek”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. január 27., 10:06
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Kérni lehet bármannyit…inkább a környékbeli falvakba fognak költözni és onnan bejárni.De Csíkszeredában és főleg Udvarhelyen még drágábbak.Cs szeredán egy m2 blokklakásért / központi fekvésű/1166 eurót kérnek.Udvarhelyen egy I oszt.garzon 36000€ körül van.Ha van!De olyan inhatlanok is vannak ,amelyeket már évek óta hirdetnek.

 • User
  Dátum: 2021. január 27., 10:05
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A gyárnegyeddel gyakorlatilag lezárták az épitkezési lehetőségeket a Vasút u -tól egeszen a csernátoni útig…a gyárak óriási területeken fekszenek ,maradt még 4 irány Torja , Szentlélek ,Oroszfalu ,Sz.katolna irányába,de ezek már jóval messze vannyk a város szivétől.

 • User
  Dátum: 2021. január 27., 10:39
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Kezdivasarhelyen is csak az arak vannak a plafonba, de a biznisz nem nagyon megy, olyan ingatlanok vannak amelyeket mar evek ota arulnak, na de nem baj ha meg sokaig folytatodik a maszkabal az arak csokkenni fognak es nem is kicsitt mert nem lesz zseton !!! Tetszik tudni ingatlanosok EGYSZER FENT ES MASKOR LENT !!!

  • User
   Dátum: 2021. január 27., 11:15
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Kevés a fóka ,de vadász sinc sok és egyre kevesebb lesz…Kézdi csak a gyárak miat ,főleg a csavargyár és a konfekció miatt népesedett el ,addig alig volt 10000 -nél több a lakossága.

 • User
  Dátum: 2021. január 27., 10:28
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Pár év múlva fog normalizálódni a Kézdivásárhelyi ingatlanpiac. Jelenleg semmilyen vonzereje nincs a városnak, amiért érdemes lenne odaköltözni. Sorra zárnak be a gyárak és szűnnek meg a munkahelyek.Az elvándorlás miatt egyre több lesz az eladó, kiadó ingatlan is. Ami természetesen magával hozza az árak csökkenését.
  A falvaknál lassan minden harmadik ház üres, hiába kérnek magas árakat a telkekért ha nem kerül rá vevő. Na meg ott van az is, hogy szépen lassan elcigányosodnak a településeinek(lásd kézdiszentlélek szárazpatak felőli kijárata).

 • User
  Dátum: 2021. január 27., 11:06
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Kézdivásárhelyen nem ismerik a piaci árakat. Annyit kérnek, mint egy nagyvárosi lakásért, de a fizetések hol vannak Brassótól, Bukaresttől? De ha van, aki megadja ezeket a csillagászati összegeket, akkor ez az ár.

  • User
   Dátum: 2021. január 27., 12:01
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Az is helytelen, aki ilyen magas arakert vasarol. Hiszen mindennek van egy plafonerteke, azontul mar nem realis, az sem, aki arulja, es az sem, aki ezt a horribilis penzt kifizeti

 • User
  Dátum: 2021. január 27., 12:12
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Elnezest kerek, de Kezdivasarhelyen nagyon keves lakas epult! Igaz, most mar nem lesz kinek, mert nem hinnem, hogy a fiatalok itt maradnanak, de megiscsak lemaradt a varos ezen a teren is. Lakasokat kellett volna epiteni, es akkor esnenek az arak. Az nem valasz, hogy majd 5 ev mulva lesz egy tombhaz.

 • User
  Dátum: 2021. január 27., 18:41
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ugy hallatszik hogy a konfekciokbol ujabb 500 embert pakolnak ki mikozben varosunk polgarmestere a hirmondo hasabjan dicsekszik a megvalositasaival, konyorgom ha az is megvalositas hogy emberek sokasagat rugjak ki akkor megertunk egy 8 fokos foldrengesre es szaladjon aki csak bir minel messzebb !!

  • User
   Dátum: 2021. január 28., 13:02
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Azért Nagyborosnyóra kiköltözni …hát nem leányálom!Ha fizetnének akkor sem mennék oda!Hogy miért?Mert ott megáll a vonat…na azért.És sok az utas.

 • User
  Dátum: 2021. január 28., 20:39
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ílyen féle hirdetések is vannak…
  Eladó ……n családi házrész, csak komoly szándékú személyek hívjanak. 1 Euro
  És még ő kér komolyságot!.És hány ilyen van még!

 • User
  Dátum: 2021. január 29., 13:56
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Az 1eurósok profi alkuszok, még egy kliensfélével mennek a találkozóra, hogy azok egymásra licitáljanak. Tényleg komolytalanok, araszra vannak a csalástól.

  • User
   Dátum: 2021. január 31., 18:39
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Azŕrt már elkezdődtek a csölkemtések…ami 10 napja €11000 volt most már € 10500/ingatlanos/.másik 34000-ről 33000 -re,de van egy olyan vicces is aki 43000-ről 42999-re szállította le!mint a boltok…9,90 lej.Egy bizonyos ingatlanközvetítő legalább 2 olfalt foglal le.Nem kéne neki is fizetnie valamicskét?