Felhívás!

Drága a piac!

Drága a piac! Kovászna megye

Nagyon drága lett a sepsiszentgyörgyi piac – panaszolják a vásárlók, akik többnyire a török import árut keresik a hazai helyett. Abból is inkább a zöldségféléket, mivel a gyümölcsök ára is igen magas.

Sepsiszentgyörgyön, az import gyümölcsök mellett a hazai termékek ára is jelentősen megnőtt. Többen arról beszéltek, hogy a cseresznye kilója 45 lej is van, de a zöldségek árára is panaszkodnak. Hétvégén még inkább drágítanak az árusok – vélik a vevők.

Részben igazuk is van, bár a külföldi cseresznye kilója vasárnap 20-22 lej volt, az eperé pedig 10, mégsem kígyóztak sorok az árusoknál. Az eperből a Törökországból hozott kilója 10 lej, a hazai, szatmári eper viszont már 14-16 lej között váltakozik. Az első osztályú kajszibarack kilója 14-15 lej, az őszibarack és nektarin kilója 16 lej.

A zöldségek ára is magas, a zöldhagyma és a retek kötése egyenként 2,5 lejbe kerül. A hazai paradicsom kilója 15 lej, míg a török árué 6 lej. Az új krumpli is drága, kilója 5-6 lej, a régi 2-3 lejbe kerül. A zöld paszuly kilója 16 lej, a szárazbab pedig 18 lejbe kerül. Egy fej saláta 5, a spenót kilója 8 lej, a karfiol kilója pedig 6 lej, a padlizsánt – az sem hazai még – 13 lejért adják kilónként. A fehér hagyma kilója 5 lej, a vörös pedig 6 lej, de drága a levesbe való zöldség is: a sárgarépa kilója 6 lej, petrzselyemgyökéré pedig 4, a zeller és karalábé darabja 4 lejbe kerül. Egy kiló káposzta 3 lej, a savanyított fejes káposzta kilója 8 lej, míg ennek sarvalt változata 7 lejbe kerül.

Alkudni egyáltalán nem lehet, az árusok állítják, nehezen vészelték át az elmúlt hónapokat, főként a környéken lakók vásároltak, így van mit behozniuk. Tapasztalatuk szerint az emberek vásárolnak, igaz keveset és megjegyzik az árakat is. Többen úgy vélik, hogy a hazai zöldség-gyümölcstermés sem lesz sokkal olcsóbb.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. június 2., 14:26
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Sokszor mondják: Vegyél hazait! És ez nagyon is jó. Ennek jegyében helyi termelőtől vásároltam nemrég tavalyi pityókát, és itthon láttam, hogy kb fele rossz, zöld, vagyis használhatatlan. A központi piacon van pár őstermelő árus, akik rendszeresen itt vannak, otthonról hozatják el a megtermesztett zöldséget. Ha ilyeneknél vásárolok, általában nagyvonalúan rátesznek pár dekát, vagy lehagynak a pénzből. A környékbeliek ? Na, azt várhatod!! (nem a viszont eladókra gondolok, azok egy másik faj.Ők abszolút arra mennek, hogy a Brassóba kiadott kilónkénti árat mennyire tudják felfele vinni.)

 • User
  Dátum: 2020. június 3., 9:26
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Török zöldséget-gyümölcsöt nem is szabadna árúsítani az EU ban mert azok a megengedettnél sokkal több mérgező anyagot tartalmaznak! Az egyiptomi meg marokkói is, a spanyol,holland,olasz kevésbé de azok is.A hazait is már szépen permetezik a magok ,nővények génkezeltek …az árak magasan ‘hőkezeltek’/az égben járnak a nap mellett/…kell-e még valami?Akinek kertje van és termel magának nem is tudja milyen kincsekkel rendelkezik.