Felhívás!

Dr. Bodnár Sándor emlékére

Dr. Bodnár Sándor emlékére Kovászna megye

Rendkívüli módon kezdte az évet az idén 15. születésnapját ünneplő, Kézdivásárhelyen bejegyzett Háromszéki Borbarátok Klubja. Pénteken megtartott első ülésüket a december végén 81. éves korában elhunyt sátoraljaújhelyi borász, dr. Bodnár Sándor emlékének szentelték.

A borklub tagjai az elmúlt másfél évtizedben gyakran megfordultak a Tokaj-borvidéken, így meglehetősen jó kapcsolat alakult ki köztük és a magyar bortársadalom élvonalához tartozó jeles borász között, akinek emlékét a pénteki ülésen Keresztes István elevenítette fel. Alkalomhoz illő módon két 1999-es, ötputtonyos Tokaji Aszú is asztalra került, amely pincészete ma már ritkaságszámba menő ikonikus borának számít.

A Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát egykori vezérigazgató-helyettese 1992-ben alapította családi vállalkozását, de nem csak a Tokaj-borvidék felemeléséhez járult hozzá, illetve működött közre az európai szintű modern borászat kialakításában (2008-ban az év termelője volt a borvidéken), hanem értékmentésben is kiemelkedő szerepet játszott.

Így például egyik megalapozója volt a Tolcsván létrehozott, több mint 200 ezer palackos Tokaji Muzeális Borok Gyűjteményének, és magáénak mondhatta Magyarország legnagyobb, magánkézben lévő, 5000 lapból álló, szőlőboros ex libris és kisgrafikai gyűjteményét. 2019-ben a sátoraljaújhelyi önkormányzat Pro Urbe díjjal tüntette ki. A Bodnár Borház hagyományos pincéjét a pálos rend építette a XIII. században, Sátoraljaújhelyen, a Pincék völgyében található.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.