Felhívás!

Dizájnos zöldövezeteket

Dizájnos zöldövezeteket Kovászna megye

Többéves programot indít a sepsiszentgyörgyi önkormányzat a városbeli tömbházakhoz tartozó zöldövezetek felújítására, átalakítására, ennek a finanszírozásáról is döntenek a helyi tanácsosok az e heti rendkívüli ülésükön. A program költségvetése 2022-re egymillió lej.

A határozattervezet szerint első körben a lakónegyedek főbb útvonalai mentén szükséges a zöldövezetek esztétikumának növelése, amely a lakosok helyi komfortérzetét erősítheti, de a programot a későbbiekben minden zöldövezetre kiterjeszthetik.

A jogi személyiséggel rendelkező lakóbizottságok a város támogatását élvezhetik – azaz az összes költséget az önkormányzat állná – amennyiben tájépítészek tervei szerint átalakítanák vagy növelnék a tömbház körüli zöldövezetet, és oda a szakemberek által javasolt növénytípusokat ültetnének.

Öntözőberendezésre, lugasok, járdák, ösvények kialakítására, fiataloknak, öregeknek árnyékolóval, zajtompítóval is felszerelt beszélgetősarkok kiépítésére is pályázhatnak.

Ahhoz, hogy a város finanszírozza a kéréseket, az szükséges, hogy az érintett lakók kétharmada jóváhagyja a zöldövezet teljes átalakítását, a meglévő elrendezés felszámolását, ami azért szükséges, hogy a kerttervezők kreativitását semmi ne korlátozza. A tervet azonban csak akkor kivitelezik, ha a kezdeményező lakóbizottság vagy csoport azt jóváhagyja, egyébként véleményt mondani, egyetérteni vagy ellenezni egy közmeghallgatáson is lesz lehetőségük. A lakóknak csupán annyi lesz a kötelességük, hogy a továbbiakban vállalják a zöldövezet karbantartásának árát (a sövények nyírását, az öntözést stb.), a munkát a városi kertészet munkatársai végeznék el.

A kéréseket a városházán a program meghirdetésétől számított húsz napig fogadják.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.