Hirdetés
Hirdetés

Disznóvágást csak pontosan, szépen

Az év mindegyik napjára érvényes, de legfőképpen a decemberi-januári hónapokban időszerű intelmeket fogalmaz meg a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság. A visszatérő ismétlések teljességgel indokoltak!

A hatóságok arra kérik a lakosságot, azt ajánlják mindenkinek, a háztáji disznóvágásoknál tartsák tiszteletben az alapvető egészségvédelmi előírásokat, ezek közül a legfontosabb a leölt állat húsának állatorvosi bevizsgáltatása. Egy kis mintát kell bevinni az állatorvoshoz, nem bonyolult, a haszna azonban jelentős. Az állatorvosi kedvező vizsgálat esetén a család, rokonság, szomszédság nyugodtabban fogyaszthatja a húst és a készítményeket, ételféleségeket, emellett kizárható az a veszély, hogy a vizsgálatok elmulasztása esetén valakit, valakiket trichina-fertőzés érjen, trichinellózisban megbetegedjen.

Az említett intézmény közleménye rámutat, hogyha valaki közvetve jut disznóvágásból származó húshoz, hústermékhez, amiről nem tudja, hogy volt-e vizsgálva, és evés után szokatlan, kellemetlen tünetei jelentkeznek, forduljon azonnal orvoshoz! A trichina-fertőződés az influenzához hasonló tüneteket is mutathat, például hányinger, láz, fejfájás, hidegrázás, gyomorfájás, ízületi és izomfájdalmak, szédülés stb. A gond az, hogy a lappangási idő elérheti a 2-3 vagy 4 hetet is.

A szakértők rámutatnak, a fertőzött húsban, hústermékben a kórokozók nem pusztulnak el füstöléssel, lesózással, hanem esetleg csak magas hőfokon való főzéssel, sütéssel. A statisztikák szerint a trichinellózis fertőződéssel, megbetegedéssel azonosított személyek jelentős része korábban háztájiból származó füstölt-, illetve szárazkolbászt evett. Ahhoz, hogy az ilyen közkedvelt „csemege” jó étvággyal és gyanakvásmentesen fogyasztható legyen, disznóvágáskor föltétlenül el kell végeztetni az állatorvosi vizsgálatokat! <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük