Felhívás!

Disznóvágási intelmek

Disznóvágási intelmek Kovászna megye

A téli ünnepekre való tekintettel a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság közleményben hívta fel a fogyasztók, disznóvágás előtt álló gazdák figyelmét pár hasznos tudnivalóra.

Súlyos következményekkel járhat, ha a levágott, otthon a családban elfogyasztott disznó húsát nem vetjük alá semmilyen egészségügyi vizsgálatnak – kongatták meg a vészharangot a szakemberek. A tömeges fertőzés mellett az idevágó törvények is szankciókat szabnak ki a felelőtlenségre – hangsúlyozták.

Éppen az előbb említettek miatt még vágás előtt igényeljük a körzeti állatorvos ellenőrzését, hiszen az állat egészségügyi állapotának felvázolása mellett a köpenyes hasznos tanácsokkal is szolgálhat (például arról, hogy milyen húsdarabot, hová kell elvinni bevizsgáltatásra), ugyanakkor az állatjóléti szabályok értelmében elaltathatja a sertést, hogy az ne szenvedjen.
Abban az esetben, ha az állatorvos megállapítja, hogy a jószág beteg, trichinella-fertőzött a húsa, ne rizikózzunk, és ne fogyasszunk belőle, inkább igényeljük az állami kártérítést (ilyenkor az állat piaci értékét térítik meg, feltéve, ha a sertést szabályszerűen jegyzik az illetékesek).

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.