Felhívás!

Disznótartók célkeresztben

Disznótartók célkeresztben Kovászna megye

A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság munkatársai olyan sertéstartó gazdákat keresnek, akik törvényesen vásároltak disznótartó farmokról jószágokat, ám nem fülszámoztatták azokat.

Dr. Sikó Barabási Sándor, megyei főállatorvos elmondta, igencsak leterheltek: a COVID-járvány miatti szigorítások, szabályok betartását is razziaszerűen ellenőrzik, emellett pedig a sertéspestis tükrében is kontrollálnak.

– Disznófarmok tulajdonosai eladhatnak magánszemélyeknek disznókat hizlalásra (figyelem, nem tenyésztésre!), de azokat az új tulajdonosok nem minden esetben fülszámoztatják. A disznótartó telepeken ugyanis nincsenek fülszámmal ellátva az egyedek, a jogszabályok szerint az új tulajdonos köteles ezt igényelni. Háromszéken eddig 90 vásárlót azonosítottunk, de ezek csupán 2%-a igényelte a fülszámokat – részletezte a megyei főállatorvos.

A szakember szerint gondot jelent, hogy a megvásárolt disznók ellenőrizetlenül szétszóródtak, hiszen vannak példák, amikor egy személy akár több állatot is vásárolt, de utólag hozzátartozóinak adott ezekből.
– Nem normális, hogy az országos szinten zajló sertéspestis-riadó alatt mindenki kénye-kedve szerint osztja szét a disznókat. Aki nem tartotta be az idevágó jogszabályokat, az büntetést kap – figyelmeztetett dr. Sikó. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások