Felhívás!

Kettővel szoroztak

Kettővel szoroztak Kovászna megye

Nem sok háziasszony választja idén a befőzést, a gyümölcs ára ugyanis duplája, mint a tavalyiaknak. Akik mégis a lekvárkészítés mellett döntenek, Brassóból szerzik be a hozzávalót.

Korábban is több vásárló panaszkodott, hogy drága a sepsiszentgyörgyi piac, kétszer annyiba kerülnek a termények, mint a brassói piacokon. Ez azóta sem változott, sőt, jelenleg az idénygyümölcsök ára duplája a tavalyiaknak. Míg a korábbi években több kiló gyümölcsöt vásároltak befőzésre a háziasszonyok, ez idén megváltozott.

A gyümölcskínálat nagy a központi piacon a vevők, főleg, akik nagyban vásárolnak, elmaradoztak. Az eperszezon lejárt, de az ára nem jött 10 lej alá, így nem volt érdemes dzsemnek vásárolni – mondták a piacon vásárló asszonyok, de azt is hozzátették, hogy a többi gyümölccsel is ugyanez a helyzet.
Tavaly egy kilogramm meggy 6 lej volt, most 10-12 lejért kínálják, az apróbb szeműt pedig 8 lejért. A kajszibarack kilója 10 lej, az őszibaracké pedig 12. A szilvát 8 lejért kínálják, ebből hazai és külföldi is van, az eladók szerint a hazai olcsóbb, de nincs elegendő, ezért Törökországból is hoztak, ami többe kerül (10 lej), de van rá kereslet. Az erdei gyümölcsök ára is magas, egy pohár (300 gr) málna 10 lej, egy pohár feketeáfonya (300 gr) 12 lejbe kerül!

A vásárlók inkább csemegének veszik a gyümölcsöt, egy-két kilogrammot, és úgy vélik, később sem lesz olcsóbb a termés, így lemondanak a befőzésről idén. Az eltevési szezon most kezdődik, nemsokára a zöldségek közül is lehet válogatni, sok árus és vásárló pedig a zakuszkaszezont várja reménykedve, előbbiek a vásárlóerőben, utóbbiak az alacsony árakban. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. július 14., 13:50
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Palanka-i piac árak Paradicsom 2-2,50, barack 6, nektarin 6, meggy 6 paprika 3-3,50, krumpli 1-1,50 uborka 2-2,50
  szégyen ami szentgyörgyön történik

 • User
  Dátum: 2020. július 14., 14:47
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Valoban borzaszto draga a Szengyorgyi piac nem csak a gyumolcs ,hanem a zoldseg is karfiol 8 lej/kg , paradicsom 8 , pe\paprika 8 kaposzta 6 lej , /kg .Egy kisnyugdijas nem is tudja megengedni maganak , hogy megvegye , gyogyszer arakkal vetekezik !