Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Díjmentes román nyelvtanfolyammal segítik az érettségizőket

Díjmentes román nyelvtanfolyammal segítik az érettségizőket Kovászna megye

Segítő kezet nyújt a sepsiszentgyörgyi, kézdivásárhelyi és baróti érettségizőknek a háromszéki RMDSZ és a Communitas Alapítvány. A tizenkét hetes ingyenes román nyelvtanfolyamra március 7-ig jelentkezhetnek a megmérettetés előtt álló fiatalok. A képzés céljairól és részleteiről a kezdeményezők, valamint a programban résztvevő pedagógusok beszéltek keddi sajtótájékoztatójukon.

Hirdetés
Hirdetés

Az előző pár év aggasztó érettségi eredményeire, valamint a tanügyminisztérium gondatlanságára hivatkozva indítja útjára az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete a tanfolyamot, amellyel elsősorban a pénzügyileg hátrányosabb helyzetben levő családokból származó fiataloknak kívánnak segíteni, valamint mindazoknak, akik idén tizenkettedikesek vagy tavaly végeztek, de sikertelenül vizsgáztak román nyelv és irodalomból.

A képzés kezdeményezői és oktatói fedték fel a részleteket. Fotó: Kocsis B. János

Szánakozás helyett megoldás

Bodor László, a területi szervezet ügyvezető elnök a keddi sajtótájékoztatón felidézte, hogy 2022-ben a nyári, illetve őszi érettségi vizsgákon a megyében összesen 17,17 százalék bukott el, közülük 10,39 százalék csak románból, 2023-ra ez az arány körülbelül 4 százalékkal növekedett. „Ezen meg lehet botránkozni, mi viszont sajnálkozás helyett megoldást keresünk a problémára. Konzultáltunk a tanfelügyelősséggel, és közösen a pedagógusokkal, iskolaigazgatókkal beindítjuk a gyorstalpalót” – fogalmazott a vezető.

Bodor László szerint a fiatalok elvándorlása is lecsökkenthető, ha segítséget kapnak a nyelvtanulásban. Fotó: Kocsis B. János

Március 7-ig lehet jelentkezni a díjmentes tanfolyamra, amely 11-től június 16-ig tart, és heti két alkalmat ölel fel, 15-20 fős csoportokkal. Bodor László kiemelte, hogy érdemes komolyan venni a programhoz való csatlakozást, ugyanis azok a résztvevők, akik több mint kétszer hiányoznak indokolatlanul a találkozásokról, kizáródnak.

A tanórákat Kézdivásárhelyen Szekeres Jolán tartja a Minorita házban, Baróton pedig Hegedűs Enikő a BRK-irodában. Sepsiszentgyörgyön a háromszéki RMDSZ székhelye ad otthont a tanfolyamnak, ahol Csere Gyöngyvér, Szép Helga és Kiss Mária várják a diákokat.

Nem szabad félvállról venni

A sajtótájékoztatón résztvevő Kiss Mária pedagógusként is igazolta, hogy nagy szükség volt egy ilyen típusú program kidolgozására. „Tanárokként mindannyian azt szeretnénk, ha az általunk befektetett energiával vágjanak bele a hallgatók is, mert ez közös munka” – fogalmazott az oktató, aki 26 éve van a szakmában, így kellő rálátással rendelkezik a végzős diákok erősségeire és gyengeségeire, a román érettségi buktatóira.

Kiss Mária pozitívan vélekedett a képzésről és tárt karokkal várja az elszánt fiatalokat. Fotó: Kocsis B. János

Hangúlyozta, hogy a hallgatók motivációja kulcsfontosságú a tanulási folyamatban, de a pedagógiai módszer is éppolyan számottevő, ezen a képzésen ugyanis a tanárok nem csak a vizsgaanyagokkal, hanem az általános szókincs fejlesztésére alkalmas csoporkommunikációs feladatokkal is készülnek az ijfúság számára.

 „Inkább a bizonytalanság miatt nem teljesítenek megfelelő szinten, ugyanis a nagy többség esetében nem igaz, hogy nem tanulnak románból” – fejtette ki Szép Helga román nyelv és irodalom tanár, aki állítja, hogy a diákok zöme komolyan veszi az érettségit. A fiatalokban felmerülő kétségek és félelem a román nyelvű próbatétellel kapcsolatban viszont egyre növekszik, és erre csak rátesz az idei érettségi dolgozatok digitalizált javítási módszere, amellyel a tévedés lehetőségét, ugyanakkor a jóhiszemű elbírálást is is kizárják.

Fotó: Kocsis B. János

Ambrus Zsombor, a Komitátusz elnöke a márciusban induló program kapcsán hozzáfűzte, hogy az ifjúsági szervezethez is számos visszajelzés érkezik a fiatalok részéről, miszerint a román nyelv és irodalom a legnehezebb próbatétel az érettségin Háromszéken.

„Megggyőződésünk, hogy a tanügyi rendszer nem azon dolgozik, hogy a magyar gyermek románul akarjon tanulni, a tanügyi rendszer azt éri el, hogy a fiatalok megutálják a román nyelvet” – mondta az elnök, aki örömét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a Komitátusz is partnerként vehet részt a programban, ami segíti a kisebbség nyelvtanulását.

Fotó: Kocsis B. János

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük