Felhívás!

Csökkenőben a biztosítottak száma

Országos szinten, az elmúlt három évet elemezve, elmondható, hogy jelentősen csökkent az egészségbiztosításokkal rendelkező személyek száma: médiainformációk szerint csak a szomszédos Hargita megyében három esztendő alatt mintegy ötezer személy „kopott ki” a biztosítottak köréből. A háromszéki viszonyokról érdeklődtünk.

A szakemberek szerint, az alkalmazási számadatok mellett, a jelenség mögött a születések számának folyamatos, évenkénti csökkenése is áll (18 éves korig ugyanis alapból biztosítottak a fiatalok). Megyénkben, bár a házasságok száma növekvő tendenciát mutat, a születések száma alulmarad az elhalálozásokéhoz képest. A Kovászna Megyei Egészségbiztosító Pénztár adatai szerint 2014-ben megyénkben 175.641 személy volt biztosítva, 2015-ben 175.766, illetve 2016-ra ez a szám visszaesett 173.712-re.
András-Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház mene­dzsere érdeklődésünkre kifejtette, hogy kórházszinten nem tapasztaltak kiugró csökkenést.
– Ha egy egészségügyi biztosítással nem rendelkező személy a sürgősség szolgáltatásait veszi igénybe, akkor ezt amúgy is mindenképpen meg kell oldanunk (nem küldhetjük el), illetve előfordulnak olyan helyzetek is, amikor utólag – bizonyos időszakra – biztosítja magát a kezelésre szoruló beteg – részletezte.
A szakember tudomása szerint országos szinten nem rózsás a statisztika: miközben 2015-ben hivatalos adatok szerint csak 4,5 millió biztosítást fizetőt jegyeztek, 4,2 millió bennfekvő esetet kellett kezelni a kórházakban, illetve az is elgondolkodtató, hogy az országos egészségbiztosító költségvetésének 22,86%-a térített és térítésmentes gyógyszerekre megy el, ugyanakkor a kórházaknak, bennfekvő esetekre szánt, kifizetett összeg csupán 38,42%-át teszi ki. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.