Felhívás!

Csigatempóban dolgoznak

Csigatempóban dolgoznak Kovászna megye

Valóban megszűnt a torlódás a Kovászna megyei gépjármű-bejegyzéssel és jogosítványokkal foglalkozó igazgatóságnál, csak éppen a munka sem halad. Az egyébként ésszerű rendszer ellehetetleníti a használtautó-kereskedésre szakosodott cégek munkáját.

– Az biztosan nem volt európai módszer, hogy reggel négykor sorba álltál sorszámért, de az is kérdéses, hogy jó-e az, hogy a legegyszerűbb művelet is leghamarabb másfél hónap múlva végezhető el – mondja egy neve elhallgatását kérő autókereskedő. – Ki vesz tőlem meg olyan autót, amivel leghamarabb május 9-én tud kimenni az udvarról, mert még ideiglenes forgalmi rendszámot (piros számot) sem tudok adni? – teszi fel a kérdést.

A „napi 150 gépkocsit írunk be” szövegtől eltérően, a két asztalnál egyenként 35 autót programálnak egy napra, és „gondosan ügyelnek” arra, hogy nehogy túllépjék ezt a számot, avat be a hivatal munkájába forrásunk.

Ebből még le kell számítani azokat a magánszemélyeket, akik – általában önhibájukon kívül – hiányos iratcsomóval jelennek meg a programálási időpontban. Ha például törölne egy autót a forgalomból, ahhoz kell csatolnia egy pénzügyi igazolást a polgármesteri hivatalból. Ezt, ha ma kiváltja, és kér programálást, akkor május 9-én (ottjártunkkor leghamarabb erre a dátumra lehetett időpontot kérni), amikor jelentkezik vele az irodában elküldik, mert a pénzügyi igazolás csak 30 napra érvényes. Ezzel elveszett az ő időpontja, hisz más nincs is ott, mert „be van osztva” az idő. A tulajdonos pedig jöhet újabb másfél hónap múlva az aktualizált igazolvánnyal – mond egy egyszerű példát a kereskedő.

Azt, hogy pontosan hogyan forognak az autók a piacon, csak találgatni tudjuk. A Román Gépkocsi-nyilvántartó Hivataltól (RAR) csak központilag lehet tájékoztatást kérni – folyamodtunk hivatalosan, erre alkalomadtán visszatérünk.

Pedig az autóbeírással foglalkozó cégek szerint ez lenne a releváns adat, ugyanis – szerintük – a sokat emlegetett februári beíratási hullámhegy nem annak tulajdonítható, hogy ugrásszerűen megnőtt volna a külföldről behozott régi, vagy akár új gépkocsik száma, hanem annak, hogy nagyon sokan évekkel ezelőtt vásároltak gépkocsit, de a magas átírási díj miatt nem írták át azt a saját nevükre.

– Ha nem ezeridegentől vette a kocsit, akkor sokan kifizették az árát, fizették a gépkocsi után a helyi adót, de nem írták át asaját nevükre, mert akkor ki kellett volna fizetni a zöld bélyegnek, és ki tudja még minek nem nevezett illetéket, ami gyakran meghaladta az autó árát. Február elseje után megragadták az alkalmat, mert ki tudja, meddig tart, hogy ingyen, hivatalosan is a gépkocsi tulajdonosává váljanak – mutat rá egy neve elhallgatását kérő kereskedő.

Az internetes előjegyzési rendszert március elsejétől vezették be Kovászna megyében. Az prefektúra szerint a rendszer bevált, és mindenki elégedett vele, mert megszűntek a sorok.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. április 6., 23:09
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Némileg ellent mondanak a lap informátorai egy bősz polgármester véleményének, ki nemrég a forgalmi torlódások okairól értekezett.