Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Családi nap a Székely Nemzeti Múzeumban

Családi nap a Székely Nemzeti Múzeumban Kovászna megye

A Székely Nemzeti Múzeum június 24-én, szombaton a színek és fények jegyében szervezi meg hagyományos családi napját, a Múzeumok Éjszakáját. Ennek égisze alatt, az intézmény ideiglenes kiállítóhelyén, a Lábasházban 19 órától olyan időszakos tárlat nyílik Árnyalatok címmel, ahol a növényi színek teljes palettájában gyönyörködhet a látogató.

Az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által szervezett Árnyalatok című tárlat természetes növényi színezékekkel festett gyapjúszőtteseket és selymeket, fonott kosarakat, valamint írott tojásokat mutat be. A megnyitón is tiszteletüket tevő kiállítók közül Kozma Ilona kosárfonó, népi iparművész és Páll Etelka növényi festő, szövő több mint húszéves múlttal rendelkeznek szakmájukban, akik hosszas kísérletezés és alapos munka harmonikus ötvözetével a természetben rejlő lehetőségekre és szépségre világítanak rá. A kiállított kosarak mintáját a különböző színű és fajtájú vesszők használata teremti meg a maguk természetességében. A kiállítandó gyapjúszőttes-darabok színpalettája is a természetből merít, viszont ezt a növényi festés technikájának köszönhetően valósítja meg.

A dr. Szőcsné Gazda Enikő néprajzkutató, muzeológus által megnyitandó és Dombi Rózsa, a Háromszék Táncegyüttes tagja közreműködésével színesített  tárlaton megtekinthetők lesznek Borbély Izabella festett selymei, a Portéka Egyesület, valamint Opra Etelka kézdivásárhelyi tojásíró növényi festékekkel festett tojásai, utóbbiak Kakas Zoltán gyűjteményéből. A résztvevők ki is próbálhatják a növényi festés fortélyait.

Ezt követően, 20 órától a Kós Károly utcai főépületben vezetett épületbejárásokat szerveznek az érdeklődőknek. Előbb Kelemen Kálmán történész, 20.30-tól Sántha Imre Géza művészettörténész, 21.30-tól pedig Boér Hunor könyvtáros tárlatvezetésére lehet jelentkezni június 23-ig, péntekig a barthazonga.sznm@gmail.com címen.

Hirdetés
Hirdetés

21 órától szintén a főépületben Hlavathy Zsófia és Török Áron építészek beszélgetnek a Kós-épület felújításának kihívásairól, 22.00 órától pedig Kotér Vilmos képzőművész bemutatja az intézmény új arculatát. (Az előadásokra nem szükséges regisztráció).

 

Az eseményre a belépés ingyenes, az Árnyalatok című kiállítás augusztus 31-ig látogatható a Lábasház nyitvatartási rendje szerint hétköznap 9 és 16, hétvégén 10 és 14 óra között.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük