Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csak ritkán perel a helyi tanácsokkal a prefektúra

Csak ritkán perel a helyi tanácsokkal a prefektúra Kovászna megye

Közel 18 ezer közigazgatási okiratból, melyeknek tavaly felülvizsgálta a jogszerűségét, összesen öt miatt kellett perre menni a háromszéki prefektúrának azok szerzőivel: négy helyi határozat és egy polgármesteri rendelet törvényességét vitatja a kormányhivatal, tudtuk meg Ráduly István háromszéki prefektus keddi sajtótájékoztatóján.

Hirdetés
Hirdetés

A prefektus pontos számokkal is szolgált arra nézve, hogy milyen fajta dokumentumok törvényességét vizsgálták. A tavalyi évre vonatkozó jelentés szerint a Kovászna megyei tanács 237 határozatát és Tamás Sándor tanácselnök 380 elnöki rendeletét a prefektúra jogászai 100 %-ban törvényesnek találták. A városok, községek helyi tanácsainak 4449 határozatából 83-at vétózott meg a hivatal, illetve kérte annak kijavítását vagy visszavonását. Ez 79 esetben megtörtént, 4 esetben perre került a sor.

Ugyanígy, a megye összes polgármesterének összesen 12846 rendeletéből 190-et kellett visszautasítani azért, mert nem feleltek meg a törvényeknek (ezeket szintén visszavonták vagy javították) de perre csak egyetlen egy esetben került sor. A helyi önkormányzatok által hozott határozatok esetében a leggyakoribb hiba, hogy nem hivatkoznak a döntés alapjául szolgáló jogszabályra, viszont annak például törvényszéken kell eldőlnie, hogy joga van-e egy helyi tanácsnak a hétvégi túlórákért kétszer annyi szabadidőt adni a polgármesteri hivatal alkalmazottainak (közigazgatásban nem, állítja a prefektus) vagy egy városnak engedélyezni egy játszótér működését,  magyarázta a kormánymegbízott. Az egyetlen vitatott polgármesteri rendelet pedig arra vonatkozott, hogy egyik község elöljárója – törvényes alap nélkül – húsvétra pénzbeli „ajándékot” adott saját hivatala alkalmazottainak. 

Mindet összevetve, az összesen 17912 közigazgatási okiratból végül öt bizonyult jogszerűtlennek és maradt is az, ezek 0,027 %-os aránya vélhetően példátlan az országban.

Ugyanígy, a tavalyi évben a prefektúrához és a két alárendelt egységéhez, az útleveleket, illetve a jogosítványokat kibocsátó hivatalokhoz intézett beadványokról is statisztika készült. Ezek szerint tavaly összesen 1068 petícióval fordultak az említett hivatalokhoz, ezeknek javarészét (945-öt) természetes személyek fogalmazták meg. 934-re a törvényes határidőn belül választ adtak vagy megoldást találtak, (bár ez egyes esetekben azt jelentette, más, a megoldásban illetékes hivatalok felé kellett átirányítani a kérelmet), 114 esetben nem sikerült eleget tenni a beadványban megfogalmazott kérésnek, 6-ot pedig ejtettek, a többi megoldása folyamatban van.

A jogosítványokat kibocsátó hivatalhoz különösen sok, 864 petícióval fordultak a polgárok. Tavaly év végén ugyanis különösen sok jogosítvány járt le, nem mindenkinek sikerült volna azt a lejárta előtt megújítani, mert feltorlódtak a kérelmezők, nem kaptak időpontot. De azért is külön folyamodtak a hivatal vezetőségéhez, hogy a sikeresen letett elméleti vizsga után valamilyen sürgető ok miatt (pl. a szülőket kell orvoshoz hordozni az autóval) hamarabb is letehessék a gyakorlati vizsgát, ne kelljen kivárni sorukat. A várakozási idő ugyanis a két vizsga között általában 2 és 10 hét között van, jelenleg két és fél hónap.
A prefektúrának, illetve annak jogi osztályának 203 esetben  címeztek  beadványokat, 94 esetben a földvisszaszolgáltatás volt azok tárgya.

Az értekezlet második felében Daniel Predicioiu alezredes, a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) vezetőjének első helyettese számolt be az intézmény tevékenységéről és válaszolt az újságírók kérdésére.

Fotó: Kovászna Megyei Prefektúra

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások