Felhívás!

Csak a lemért mennyiséget ütik le!

Csak a lemért mennyiséget ütik le! Kovászna megye

A lapunkban „Még több tömbházból szállítanak bio hulladékot” címmel megjelent cikkre reagálva tárcsázta szerkesztőségünket egy sepsiszentgyörgyi idős olvasónk, és azt kifogásolta, hogy ő a tömbházban hiába gyűjt szelektíven, mert sohasem csökken a „Tegás számlája”, pedig tudomása szerint, aki szelektíven gyűjt, az kedvezményben, „differenciált árban” kéne, hogy részesüljön. Az illetékesektől érdeklődtünk.

Máthé László, a megyeszékhelyi Tega Rt. köztisztasági vállalat vezetője elmondta, hogy félreértésről van szó, hiszen alkalmaznak ugyan differenciált árat a magánházaknál, ám a tömbházaknál ilyesmiről csupán ezek után – a lebomló hulladék szállításának kibővítésével – lehet beszélni.

Igaz, utóbbinál sem lefelé kerekedik majd a számla, hanem a hanyagoknak nő – derült ki faggatózásunkra.

– A számlából direkt módon csupán az Energia utcai hulladékudvarba levitt, leméretett szelektív – műanyag, papír, üveg, elektronikus – hulladékot vonjuk le. A „differenciált árat” eddig a magánházaknál alkalmaztuk, hiszen itt tudjuk ellenőrizni, hogy ki, mikor, mennyi szelektív hulladékot tett ki a kapuja elé: aki egy hónapban egyszer sem tett ki szelektívet, az a 9 lejes (személy/hónap) számla helyett 15 lejeset kap. Nos, a tömbházaknál lehetetlen ellenőrizni, hogy ki, és mennyi szelektív hulladékot dob el, éppen ezért itt azoknak a kontrázó, „még azért sem” hozzáállású személyeknek nő 15 lejre a 9 lejes számlája, akik még arra sem hajlandók, hogy átvegyék tőlünk a gyűjtőedényeket: jelen esetben a biohulladéknak osztott vedreket – részletezte Máthé.

A szakember összegzésképpen elmondta, hogy a szelektív hulladékgyűjtés esetében törvény mondja ki, hogy a polgárok kötelesek kihasználni a hulladékgazdálkodással foglalkozó cég által biztosított eszközöket, gyűjtőedényeket: akik erre fittyet hánynak, azok emelt díjas számlát kapnak kézhez.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. október 11., 20:46
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Nagy vicctársaság ez a Tega.Akinek nincs szerződése velük azoktól ingyen elviszik a hulladékot.Akinek van szerződése velük és esetleg nem átáll nem vásárolni vagy kölcsönkérni műanyagot valahonnan hogy kitehesse, azt megbüntetik.Mondom akinek nincs szerződése azzal nem történik semmi. Leghamarabb az időseket büntetik mert ők ugye nem vásárolnak műanyag dobozokat, dobozos űdítőket.Nagyon át kellene gondolni ezt az egész rendszert,mindjárt kutyábbak lesznek a securitáténél.Egyik ismerősőm ki akarta vetetni családtagját mert Spanyolországba ment tanulni, azt mondták vigyen papírt hogy tényleg ott tartózkodik.Tiszta röhej, a határnál nem kell bejelenteni hova utazok de a tegának igen.Vagy lehet összedolgoznak a hírhedt hivatallal, tudjuk most már a rendőrség is elfogadja az önkéntes besúgást.

 • User
  Dátum: 2019. október 12., 12:22
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Minap benn jartam a teganal (kicsi betuvel), a bejarattol a fizetoablakig ammyi igazgato irodsat lattam, meg a Dacia gyarban se volt ennyi, regebbi latogatasunkkor. Legalabb pakoljak fel az emeletre oket, ne lassa a pornep, akit megszivatnak, hogy mennyien vannak.