Hirdetés
Hirdetés

Cipősdoboznyi örömcsomagok

Cipősdoboznyi örömcsomagok Kovászna megye

Több mint 350 „törődés-dobozt”, karácsonyi ajándékcsomagot gyűjtött a sepsiszentgyörgyi LAB Életmentő Kupakok Egyesület, ezekhez pedig további adományok is gyűlnek a napokban.

Hirdetés
Hirdetés

K itolt határidővel négy megyében zajlik az Életmentő Kupakok Egyesület ajándékgyűjtő kampánya. A csomagokat 1-17 éves gyermekeknek állították össze a családok, minden dobozon javaslattal arra nézve, hogy az milyen nemű és korosztályú gyermeknek jár. Az egyesület elnöke lapunknak elmondta, több gyűjtőpontjuk van, illetve önkéntesek veszik át a csomagokat, és szállítják a kilyéni gyűjtőraktárba, ahonnan majd karácsonyig szét is osztják.

Gyűjtőpontok működnek Brassó megyében, innen 60 doboz érkezett Háromszékre. Elosztásukat majd itt oldják meg, ugyanis a szomszéd nagy megye rászorulóit gondjaikba venni már nincs emberi kapacitása az egyesületnek. Maros megyében is több mint 100 csomag gyűlt össze az egyesület felhívása hatására, főleg a marosludasi óvodából, de más falvakból, Parajdról és Korondról is Szovátára kerülnek a csomagok. Kovászna megyéből az egyéni felajánlások mellett több helyen csoportos adományozást is szerveztek, így a bodoki óvodától 60, a kökösi óvodától több mint húsz ajándékdoboz érkezett, a Mikes Kelemen-líceumban pedig szintén iskolaszintű akció folyományaként közel 200 doboz került ki.

Összesítve eddig mintegy 350 törődés-doboz jut majd a rászorulóknak: az eddigi tapasztalatok szerint többnyire édesség, egy sál, kesztyű vagy sapka, könyv kerül a csomagokba. Ruhát is adományoznak egyesek, de a nagyobb ruhacsomagokat az egyesület tagjai felbontják, elosztják, és a ruhák mellé odacsempésznek némi édességet is, hiszen a gyerekek elsősorban azt várják, annak örülnek – mondta Bács Emese – ruhaneműt viszont már osztottak az idén.

Most már harmadik éve a szépmezői, bikfalvi óvoda gyermekeinek is juttatnak a csomagokból, ezeket ők a karácsonyi előadásuk alkalmával kapják meg. Hála a nagylelkű adományozóknak és az önkénteseknek, a csomagokból idén jut Erdővidék kisebb, elszigetelt falvainak óvodáiba is, főleg oda, ahol összevont csoportok működnek.

Szentgyörgyön már az is hagyomány, hogy a Molnár Enikő táncoktató által alapított Love to Dance Egyesület decemberi előadására – idén 20-án lesz a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében – a belépő helyett 15 lej értékű tartós élelmiszert, higiéniai cikkeket, édességet adományoznak belépési díj fejében. Ez nagyon intenzív munkát, jó munkaszervezést igényel, de Bács Emese megnyugtatott, közel egytucat áldozatkész ember segítségével eddig minden évben sikerült karácsony előtt kézbesíteni az ajándékdobozokat: míg egyesek összecsomagolják a begyűlt élelmiszereket, tisztálkodószereket, mások felpakolják a csomagokat az önkéntes szállítók autóira, akik sorban indulnak Zalánba, Csernátonba, Bodokra, éppen oda, ahova kell.

A fizetségük az az öröm, ami a címzettek arcáról leolvasható, hiszen ha a gyermekek otthon vannak, azonnal türelmetlenül bontogatni kezdik a csomagokat. Ha viszont nincsenek otthon, a szülők többnyire elteszik a dobozokat, hogy a karácsonyfa alá csempésszék: sajnos van eset, hogy az egyesület törődés-dobozain kívül oda nem is kerül más… <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük