Felhívás!

Büntetőjogi eljárás indult egy orvos ellen

Büntetőjogi eljárás indult egy orvos ellen Kovászna megye

Büntetőjogi eljárást indított a Kovászna megyei ügyészség március 23-án egy Kovászna megyei nőgyógyász ellen, akit fertőző betegségek leküzdésének megadályozása miatt vizsgálnak. 

A BTK 352-es cikke, második bekezdésének értelmében, aki figyelmen kívül hagyja a karanténra vonatkozó hatósági intézkedést, és ezzel továbbadja a betegséget másoknak, akár hat hónapig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható.

A nyomozó hatóságok közleménye szerint, egy a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban dolgozó nőgyógyásznak, aki 2020 márciusában Ausztriában sízett,  hazaérkezése után március 21-én pozitív lett a koronavírus tesztje.

Az ellenőrzések során kiderült, Ausztria a veszélyzónába tartozik koronavírus tekintetében, ezért, amint onnan hazaérkezik valaki, azonnal házi elkülönítésbe kell vonulnia.  Az ügyben a Kovászna Megyei Rendőrség nyomoz, az ügyészség munkatársaival együtt.

Eközben több sepsiszentgyörgyi nő jelezte, hogy érintkezett az elmúlt napokban a megyei kórház dolgozóival, orvosaival és úgy döntöttek polgári pert indítanak az osztály orvosai ellen, mivel nem védték meg őket a betegség terjedésétől és veszélynek tették ki gyerekeiket is. az egyik édesanya, Oana Sima elmondta: nagyon dühös, amiért nem vették elejét a vírus terjedésének és ezáltal őt és több másik nőt is veszélybe sodortak a kórház osztályain. Ő az elmúlt napokban járt a neonatológiai osztályon, ahová gyerekorvosuk hívta, hogy ekográfot készítsen 2 éves gyerekének.

– Öten csatlakoztak hozzám, ügyvédet kerestünk és hétfőn délelőtt megtettük a feljelentést. Hihetetlen számomra ez a felelőtlenség, ahogy bennünket, érintetteket kezelnek. Ki vagyunk téve egy vírusnak, de nincs felelősségvállalás. Az is felháborító, hogy a bennfekvő betegeket nem tesztelik, amint meggyógyultak abból, amivel beutalták őket, házi elkülönítésbe kerülnek. Vagyis hazamennek és ha hordozzáka vírust, továbbadják családtagjaiknak – mondta a felháborodott édesanya. 

Egy másik, nevét nem vállaló édesanya elmondta: ő kórházban van jelenleg, előrehaladott terhes és bár jelezte, hogy köhög, nem végezték el a tesztet, holnaptól pedig hazaküldik elkülönítésbe. Mint mondta, nagyon fél, nem tudja elkaphatta-e a vírust, de most már magánrendelőbe sem tud elmenni tesztre, ugyanis otthon kell maradnia. 

András Nagy Róbert kórházigazgató úgy nyilatkozott: azok a személyek, akik valamilyen betegség miatt kerültek kórházba, de időközben meggyógyultak, kiadják őket és otthoni elkülönítésbe kerülnek. Ugyanakkor, a közegészségügyi igazgatóság monitorizlája őket és bizonyos esetekben teszteket is végeznek. Az igazgató hozzátette: sarkalatos pár hónap következik a helyi és országos egészségügyben, ami megváltoztatja az orvosok és páciensek hozzáállását egyaránt. Azt is elmondta: nem kell félni bemenni a kórházba indokolt esetben, ugyanis van védelmi rendszer, folyamatosan fertőtlenítenek, viszont csökkentik a beutalások számát. 

CIKKÜNK FRISSÜL! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 23., 11:18
  ÉRTÉKELÉS: 30

  Mellesleg mindenki, akit megfertőzött, beperelheti testi sértés okozása miatt!
  S ha valaki meghal, akkor emberölésért.
  Ne legyünk maflák. Akit érint, az lépjen.

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 12:40
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ennek a cikknek csak akkor lenne igazan ertekelheto, ha az iroja vette volna a faradsagot, es utana nezett volna, hogy a doktorno egesz pontosan mikor jott haza Ausztriabol es eppen akkor milyen szabalyok voltak ervenyben.. Mert a fenet nem erdekli, hogy a jelen pillanatban Ausztria a veszelyzonaba tartozik, az a kerdes, hogy az elhagyasakor oda tartozott vagy sem.

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 12:21
  ÉRTÉKELÉS: 30

  És akkor a doktor úr és a fogorvosnő miért nem vonult házi karanténba???? Ők is épp olyan bűnösök!!!! Ne csak bűnbakot keressenek, hanem mindenki vállaljon felelőséget tettei következményeiért!!!!!

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 15:48
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Az erintett szemelyek a hazateresuk idejen abszolut minden torvenyes intezkedesnek eleget tettek. Torvenyt nem szegtek. Barki barmit mond. Erkolcsileg mas a helyzet.

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 15:33
  ÉRTÉKELÉS: 31

  Elkepeszto, hogy orvos, aki veszelyeztetett paciensekkel dolgozik (varandos nok) ennyire semmibe veszi ezt a vilagmereteket olto jarvanyt. Marcius 8-an laikus, nem egeszsegugyben dolgozok mar tudtak a veszelyrol es onkent karantenba helyeztek magukat, hogy mast ne fertozzenek. Hihetetlennek tunik, hogy egy orvos ne tudjon arrol, hogy ezt a virust kulonleges intezkedesek nelkul nem lehet megallitani. Igaz, egy roman orvos onkent akarta magat megfertozni, hogy bebizonyitsa az ‘idiotaknak’, hogy ez a hulyek jarvanya – lehet a szentgyorgyi orvos is ebben a szellemben kezelte ezt az egeszet?. Marcius 1-en mar Ausztriaban tobb esetben kimutattak a virust, azt is, hogy az orszag sizesre hasznalt vidékén tomegesen terjed (Ischgl), az elso eseteket mar februar 25-en, amikor Innsbruckban egy szallodat bezartak koronavirus miatt. Olaszorszag februar kozepe ota kuzd a virus terjedesenek megakadalyozasaval, Romaniaba mar marcius elejen elkezdodott a tomeges hazakoltozes Olaszorszagbol, hogy szabaduljanak a karantentol (es hazahozzak a virust a csaladtagjaiknak, kornyezetuknek). De meg marcius 10-en sem lett volna keso ennek a bizonyos orvosnak karantenba vonulni, akkor mar Ausztria bezarta az egyetemeket, rendezvenyeket betiltott, csak tudott rola, meg ha csak minimalisan kovette is az esemenyeket. Ha orvoskent nem informalodott, nem vette komolyan a veszelyt, nem tudta, hogy 15-25 napig tunetmentes lehet, de mar ez az ido alatt fertozheti a kornyezetet, akkor nagyon-nagyon, kriminalisan felelotlen, szakmaiatlan, nem csak ezen a teren, de valoszinu a szukebb szakmajat illetoen is.

  • User
   Dátum: 2020. március 23., 17:12
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Latom van egy halom Nobel dijra alkalmas kommentelo, valoszinuleg nemelyik masodallasban professzor (a hulyesegben), akik mindenhez is, de annal inkabb ertenek. Amiota uton-utfelen arra kerik a tisztelt polgarokat, hogy MARADJ OTTHON!!!!! Megfogalmazodik egy kerdes, vajon akik itt szidjak es minden rossznak kikialltanak olyan szemelyt, akirol semmit, vagy csupan nagyon keveset tudnak, OK vajon OTTHON MARADTAK??? Megtettek mindent a virus tovabb terjedese ellen?? Vagy eppenseggel 2kg lisztert vallaltak csendben, hogy inkabb a Koronavirus altal fertozodnek, mintsem ovakodni, kerulve a tomegeket. Az emeljen kovet es negativ hangnemben vadolni barkit is, aki Februar 26 ota OTTHON MARAD, vagy csupan heti 1 alkalommal teszi ki a labat az utcara, akkor is csak a legszuksegesebbek elintezese celjabol!
   Ugy gondolom ebben a megvilagitasban, mindjart mas ertelmet nyer az egesz tema, Nemde???
   Persze azon is elgondolkodhatunk, hogy amig egyesek elelmiszerekert verekednek a bevasarlokozpontokban, talan ezaltal tobb embert megfertozve szaladnak haza boldogan a szerzemenyeikkel, talan amig ejszaka az igazak almat alusszak, addig van es vannak olyan szemelyek veluk ellentetben, aki vagy akik ( napszaktol, szabadsagtol, hetvegetol fuggetlenul) azon faradoznak, mindent megtesznek, hogy olyan szemelyek is boldog szulokke valjanak es eletet adjanak, avagy hozza segitsek az oly hosszu ido ota remenytelennek hitt parokat a boldog gyerekvallalas oromehez.
   Tegyuk fel a kerdest hogy ki is az a meggondolatlan orvos, akire olyan konnyen ra lehet huzni, tudatlansagunk mestermuvet???

   • User
    Dátum: 2020. március 23., 20:37
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Egy szakmabeli felelotlensege felmentheto lenne azzal, hogy az emberek ugyis megfertozik egymast? Egy orvos masra eskuszik fel, gyogyulni segitsegert fordulnak hozza az emberek. Ezzel az ervelessel a gyilkosokat sem kell elitelni, mert az emberek elobb-utobb ugyis meghalnak. Vannak kulonosen veszelyeztetett emberek, akik csak az orvoshoz mennek el ( en is), nem mennek boltba, mas emberek kozelebe hetek ota, hogy ne kapjak el a fertozest es akkor pontosan az, akiben a legjobban megbizik, az veszelyezteti az eletet. Lehet ezt ragozni, mentsegeket keresni, de a felelossegvallalas hianyat azert nem lehet letagadni

   • User
    Dátum: 2020. március 23., 21:20
    ÉRTÉKELÉS: 19

    Úgy meghatódtam… A drága doktor úr, amint önfeláldozóan éjt-nappá téve, pénzről, honoráriumról lemondva azon fáradozik, hogy minél többen részesülhessünk a szülővé válás magasztos – félve írom, felelősségteljes- élményében. Teszi mindezt ingyen, emberszeretetből, nem úgy mint az a fránya tanár, nővér, pék, raktáros, sofőr, aki pénzért dolgozik. Hogy is lehetne ilyen embert felelősségre vonni, megkérdőjelezni? Hát az ilyennek mindent meg lehet engedni, nem úgy, mint annak a sok ezer parasztnak, aki 2 kg lisztért, kenyérért ki meri tenni a lábát otthonról.

   • User
    Dátum: 2020. március 23., 21:22
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Február 25-én szóltam a családomnak, hogy vásároljanak be, mert baj lesz. Így elkerültük a fejvesztett bevásárlást.
    Azóta minimálisat voltam kint, amióta az iskolákat bezárták egyszer, mert a gyermekem miatt muszáj volt és akkor már vásárolunk is egy központi üzletben. A feleségem addig járt ki, amíg kötelező volt munkába járjon. Illetve egyszer voltunk az erdőn, de úgy, hogy autóval elmentünk egy helyre ahol kutya se jár, útközben nem álltunk meg sehol, nem szálltunk ki sehol. Szóval be lehet ezt tartani.
    A dokikról: lehettek volna óvatosabbak. Lehet akkor nem volt kötelező elszigetelődni, a képek alapján nem is Tirolban voltak, de amikor kezdtek jönni a hírek, hogy baj van Ausztriában, akkor viszont otthon kellett volna maradni. Ami viszont nem tetszik, hogy az egyik doki takarított a FB oldalán, ahol pont a vírussal viccelődött. Megértem, hogy nem pozitív és fáj, hogy támadják, de legyen gerinces, és vállalja amit tett.

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 18:06
  ÉRTÉKELÉS: 12

  A felelőtlenség netovábbja: közeli hozzátartozómat utalták az egyik Háromszéki kórházba hirtelen felszökő lázzal, erős száraz köhögéssel és erőtlenségre, gyengeségre panaszkodva. Nem voltak képesek koronavírus-tesztet készíteni neki… Három nap után kiengedték továbbá is köhögősen 🙁 Segíts magadon, s az Isten is megsegít! Ez van…

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 19:25
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Mondtuk ha otthon marad 14napig és tünetmentes a két hét végre honnan tudhatta volna ,hogy fertőzött? gondolkodjunk emberek könnyű mindenkit hibáztatni kérdem én ezekből az emberekből akik itt osszák az észt ma hányan voltak valahol? #maradjotthon de valamiért attól még a város ugyanúgy tele volt ma is

  • User
   Dátum: 2020. március 23., 22:35
   ÉRTÉKELÉS: 9

   Sehol nem voltam és nagyon sokan vagyunk, akik csak halaszthatatlan esetben kizárólag csak az ORVOSHOZ megyünk el, egyébként otthon maradunk. Ezért felháborító, hogy pontosan egy orvos veszi félvállról a szabályokat járvány idején. Két hét karantén után még ha mindvégig tünetmentes marad is, mint orvos elvégeztetheti a tesztet, mielőtt visszamegy a betegei közé, mível tudja, hogy járványsújtotta területen járt. Vajon akik itt mindenáron mentegetik, akkor is igy tennének, ha a saját feleségük, lányuk, anyjuk, unokájuk, testvérük kerül lélegeztetőgépre?

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 22:50
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Újabb 4 doki, így 5 en vannak+ nagyon sok betegjük melyek közül pár újszülött! Magyarán több száz fertőzött csak közülük, családtagok, barátok stb! Ha nem is lehet neveket mi lenne ha értesítenék azokat akik tegnap dél óta pánikolva hivogatják a megadott tel számokat! Ro mánia garantáltan Olaszo.sorsára jut rövidesen, annyi különbséggel, h a lakosság itt pár millával kevesebb!😎 Adtam meg nevek kezdőbetüit is de még azt sem szabadott közölni?! Pedig ők a +ek!!!

  • User
   Dátum: 2020. március 23., 23:29
   ÉRTÉKELÉS: 6

   Innen màr csak napok kérdése, hogy mikor jut el az egész megye területére, a legeldugottabb falvakba is. Nem csak az idoseknek gyenge a szervezete, vannak fiatalok is, akik betegségekben szenvednek, esélyük sincs, hogy tuléljék a fertozest. Ezek az orvosok, ha van bennük lelkiismeret, önként kiàllnak a nyilvànossàg elé, hogy igy vegyek elejét a tovàbbi fertozéseknek. Ez a minimum ezek utàn, nem csendben sunyitani, mig a fél megye megfertozodik.

 • User
  Dátum: 2020. március 24., 13:26
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ha egy bevasarlo kozpont penztarosa lett volna pozitiv es tole fertozodik meg nehany szaz ember, de nem derul ki az illeto neve, vagy az, hogy kitol is szarmazik a fertozes (marmint a penztarostol), akkor vajon mikent velekedne a sok Okos-Toni??? Kit perelnenek be, hogy nem vigyaztak az egeszsegre?? Influenza idejen, hanyan pereltek be influnzas dokit, vagy barmilyen mas szemelyt, mert beteg volt????
  Gondolkodjunk el es csillapodjunk le, ugy hiszem, mindenkinek van amivel otthon foglalkozni, ha massal nem, akkor nezzen oszinten magaban, vagy pucoljon ablakot, mert mindjart Husvet!

  • User
   Dátum: 2020. március 24., 15:00
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ha azért fertőzné meg a vásárlókat, mert nem tartotta be a karantén szabályokat, akkor lehetne őt is perelni. Illetve bárkit lehet perelni, sőt büntetőjogi vizsgálatot is indítani, a végső szót majd csak a bíróság mondja ki. Tehát ha a rendőrség nyomoz, abból még nem lesz ítélet. Először az ügyész kell úgy megítélje a nyomozás alapján, hogy ez tényleg bűnügy utána pedig a bíróság kell döntsön.