Felhívás!

Bukarestben veszi fel a harcot

Bukarestben veszi fel a harcot Kovászna megye

Az RMDSZ háromszéki szervezete javaslatára a szövetség parlamenti frakciója Dezső Csongor Attilát jelölte a számvevőszéknél megüresedett tanácsosi mandátumok egyikére. Tegnap a parlament plénuma titkos szavazással erősítette meg a jelölést.

A képviselőház és a szenátus tegnapi együttes ülésének egyik napirendi pontját a számvevőszéknél megüresedő mandátumok betöltése képezte. Hétfőn a pénzügyi és költségvetési bizottságok együttes ülésén a húszból hét jelölt pályázatát véleményezték pozitívan, közöttük a Dezső Csongorét is. Tegnap a plénum 328 igen szavazattal 21 nem ellenében megválasztotta a számvevőszék tanácsosának.

A Kézdivásárhelyen ügyvédként is tevékenykedő, és ilyen minőségében lapunkat több ízben is sikerrel képviselő korábbi megyei tanácsos megválasztását követően így nyilatkozott: „Köszönöm az RMDSZ háromszéki szervezetének, amiért engem javasolt a tisztségbe, az országos RMDSZ-nek, hogy támogatott, és családomnak, amiért segítségemre volt a döntés meghozatalában. Számukra is új élet kezdődik, hiszen a következő kilenc évre velem együtt Bukarestbe költöznek.” A munkakörét illetően kifejtette, „tanácsos leszek, az a későbbiekben derül ki, hogy a számvevőszék tizenkét, az egyes ágazatokban az állami pénzek elköltését ellenőrző főosztálya közül melyiket vezetem majd.”

Hozzátette, ügyvédi praxisát fel kell függesztenie. „Ha nem tenném ezt, a kinevezésem pillanatában összeférhetetlenség állna fenn esetemben. Október 15-étől neveznek ki hivatalosan, addig a folyamatban lévő ügyeimet le kell zárnom, vagy átadnom kollégáimnak. Ez az elkövetkező időszak nehezebb része.” Megjegyezte, szakmailag komoly előrelépésnek tartja az új tisztséget. „A jogi tudásomat az eddiginél magasabb szinten kell bevetnem, a törvények betartását felügyeljük. Tudom, hogy a számvevőszék a polgármesterek, helyi tanácsok számára eddig mumus volt, ám én arra törekszem majd, hogy amennyire lehet, önkormányzat-barátibbá tegyem az intézményt. Az RMDSZ ebbe az irányba tett már előrelépést”, hangsúlyozta.

Tamás Sándor, az RMDSZ megyei szervezetének elnöke Dezső Csongor kinevezése kapcsán érdeklődésünkre úgy fogalmazott, az egyik szeme sír, a másik meg nevet. „Azért sír, mert egy remek szakember hagyja el a megyét, aki biztos befutó a megyei tanácsosi listán, akire mindig lehetett számítani, és aki sok ügyet megoldott, például Dan Tanasă bálványosi jelentgetését is semlegesítette. Örülök viszont annak, hogy lényegeset tudott lépni felfelé a szakmai ranglétrán, és olyan helyre került, ahonnan továbbra is segíteni tudja az önkormányzatok munkáját” – mondta a megyetanácselnök. 

Dezső Csongor Attila 1976. szeptember 12-én született, házas, egy kétéves kisfiú édesapja. Középiskolai tanulmányait a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban végezte 1994-ben, majd az Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémián tett egyetemi államvizsga után 1999-ben a Domo cég jogtanácsosaként dolgozott nyolc évig, aztán a Brassói Ügyvédi Kamara sorait erősítette, majd az utóbbi hét évben a Kovászna Megyei Ügyvédi Kamara tagjaként Kézdivásárhelyen gyakorolta szakmáját. 2012 és 2016 között megyei tanácsos, 2016-ban az RMDSZ egyik képviselőjelöltje volt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások