Felhívás!

Börtönbüntetés az ügyvédnek

Börtönbüntetés az ügyvédnek Kovászna megye

Még 2013-ban írtunk a sepsiszentgyörgyi törvényszék előtt éhségsztrájkba kezdő S. C. ügyvédről, akire most a brassói fellebbviteli bíróság börtönbüntetést szabott ki. A bíróság megfenyegetésének bűncselekményével, illetve az ügyvédi szakma jogtalan gyakorlásával, továbbá az ügyvédi talár törvénytelen viseletével vádolták.

S.C. 2013-ban azért vonult ki a sepsiszentgyörgyi törvényszék épülete elé és kezdett éhségsztrájkba, mivel jogtalan üldözéssel vádolta az akkori megyei igazságszolgáltatási szervek néhány vezetőjét (3 bírót, 1 ügyészt, 1 rendőrt és az ügyvédi kamara elnökét), azt kifogásolta, hogy nem ismerik el ügyvédi képesítését, és akadályozzák munkájában. A Kovászna Megyei Törvényszék akkori szóvivője az incidens kapcsán a médiának kifejtette, „ügyvédnek csak a Romániai Ügyvédi Kamarák Egyesületéhez tartozó megyei tagszervezetek tagjai számítanak”, továbbá hangsúlyozta, hogy S. C. „nem mutatott be egyetlen bizonyítékot sem arról, hogy egy elfogadott ügyvédi kamara tagja lenne… Attól ugyan, hogy nem minősül ügyvédnek, egyéni felhatalmazás alapján vállalhatja a benne megbízó személyek képviseletét, védelmét, de talárt nem viselhet”.

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DGA) 2018. december 7-én közleményben ismertette a médiával, hogy S. C. 1 év 6 hónap letöltendő, jogerős börtönbüntetést kapott, miután egy bíró megfenyegetésével, egy szakma, tevékenység jogtalan gyakorlásával, az ügyvédi talár törvénytelen viseletével, az országos szakmai egyesülethez kötődő elnevezések, titulusok jogtalan használatával vádolták. A közleményből az is kiderült, hogy a megfenyegetett, rágalmazott bíró 2013-ban a sepsiszentgyörgyi bíróság elnöki tisztségét töltötte be, ő jelentette fel S. C.-t 2016-ban.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.