Hirdetés
Hirdetés

Napszámostörvény-változások

Három ágazatra csökkentették a tavaly decemberben megjelent jogszabállyal azokat a területeket, ahol napszámosok alkalmazhatók. A január első napjától érvénybe lépett intézkedésről, ennek szükségéről, előrelátható eredményeiről faggattuk Ördög Lajost, a Kovászna megyei munkafelügyelőség vezetőjét.

Hirdetés
Hirdetés

Háromszéken is „bezavar” majd az új jogszabály, láthatóan csökkeni fog a napszámosok alkalmazásainak száma. Megyénkben tavaly 80 napszámos-regisztert bocsátottak ki, jelenleg 825 ilyen regiszter aktív, továbbá az elmúlt esztendőben 3888 személyt alkalmaztak napszámosként, és 68.966 alkalommal (ennyi pozíciót, bejegyzést számolnak a regiszterekben) foglalkoztatták a napszámosokat.

Míg korábban a kereskedelemben, reklámszakmában, kiállítások szervezésénél is alkalmazhattak napszámosokat, január elsejétől már csupán három területre szorították vissza ezt a munkáltatási formát.

– Valószínűleg azért volt szükség a változtatásra, hogy növeljék a munkaszerződések számát. Ez valahol indokolt is – magyarázta Ördög.

Az új intézkedések szerint a napszámosokat ezentúl kizárólag mezőgazdaságban, halászatban, vadászatban és ehhez kapcsolódó területeken lehet majd alkalmazni, kivételt képez az erdőkitermelés. A munkaadók maximum 25 napon át foglalkoztathatják folyamatosan ugyanazt a napszámost, amennyiben ennél hosszabb időt igényelne az elvégzendő munka, kötelesek meghatározott időre szóló munkaszerződést kötni a személlyel. Ugyanazon napszámos az év során legtöbb 120 napot foglalkoztatható, kivételt képeznek azok, akiket állattartásra, legeltetésre, szőlősökben-, illetve akkreditált egyetemek botanikus kertjeiben zajló munkálatokra fogadtak meg. Ezek a személyek legtöbb 180 napig foglalkoztathatók.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük