Felhívás!

Bonyolult a megyei kórház státusza

Bonyolult a megyei kórház státusza Kovászna megye

Jogilag még nem tudni, hogyan változik a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház átszervezése, viszont több kérdés is felmerül. A helyzetet bonyolítja a jelenlegi státusza, amely értelmében önmagának is háttérkórháza – magyarázta az igazgató.

András-Nagy Róbert kórházigazgató a kórház eredeti szerepének visszaállításáról elmondta: több tényező meghatározó, de konkrét törvény még nem született. Egy miniszteri rendelet jelent meg egy héttel korábban, ami új dolgokat határoz meg, de korábbi rendelkezéseket is megtart. Eszerint a megyei kórház megmarad eredeti státuszában, Covid-háttérkórházként a Brassó és Kovászna megyei pozitív és gyanús betegek számára, de a Kovászna megyeiek ellátásáért is felel.

„Ez az egyetlen egészségügyi intézmény az országban, amelyik saját magának is háttérkórháza, de másik megyéért is felel, ugyanakkor a helyi lakosság Covid-eseteinek ellátása is rá hárul” – mondta az igazgató. Ami egyelőre biztos a jövőre nézve: a kórházak mellé olyan intézményeket kell kijelölni, amelyekbe az aszimptomatikus és a kevés tünettel rendelkező, gyenge eseteket tudják elkülöníteni megfigyelésre.

A törvény által szabott keretek mellett az is fontos, hogy az esetszámok merre alakulnak a következő hetekben, napokban. Az igazgató szerint lesz enyhe növekedés a bevezetett lazító intézkedések miatt, éppen ezért felhívással fordul a lakosság felé: nagyon fontos, hogy betartsák a javaslatokat, előírásokat! Amennyiben nem teszik, elsöpörhetik az elmúlt két hónap minden törekvését.

Az is fontos távlati kérdés, hogy visszanyerjék a betegek bizalmát, nem a medikális szolgáltatásokban, hanem abban, hogy megfertőződhetnek-e, ha bemennek a kórházba. Ennek tudatában szervezik át a kórház tevékenységét, hogy biztosítsák három betegkategória elválasztását: a Covid-pozitív, -gyanús és nem koronavírusos fertőzéshez kapcsolódó esetek ellátását – magyarázta az igazgató.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások