Felhívás!

Biztonságos vezetés ittasan?

Biztonságos vezetés ittasan? Kovászna megye

A romániai sofőrök fele vezetés közben hands-free nélkül telefonál, SMS-eket küld, vagy olvas, közösségi oldalakat ellenőriz, GPS navigációs rendszert babrál, és ezáltal teszi veszélyesebbé a közúti forgalmat – tájékoztatott a Kovászna megyei rendőrség egy 10 évet átfogó, elemző országos felmérés alapján.

A tanulmányt a Cult Market Research segítségével és az Ursus Breweries támogatásával készítették, és konkrétan nem kevesebb, mint 4 évig zajlott (2008-ban, 2010-ben, 2014-ben és 2018-ban) az adatok begyűjtése, a közvélemény-kutatás. Érdekes módon, a megkérdezett sofőrök 48%-a nyilatkozta csupán, hogy biztonságban érzi magát a romániai utakon zajló közúti forgalomban, a többi valamitől tartott (ezek az adatok hozzávetőlegesen minden évre érvényesek). A legtöbben (61%) a forgalmi szabályok be nem tartásának gyakoriságát, 47% az útviszonyokat és 43% a figyelmetlen, elővigyázatlan vezetést, a hirtelen manővereket említette. A 2014-ben készített felmérésekhez képest 2018-ban már sokkal többen kifogásolták a rossz utakat, a forgalmi dugókat, más sofőrök viselkedését.

A közutakon alkalmazott sebesség terén a megkérdezett sofőrök 70%-a vallotta, hogy betartja a törvény által előírt sebességet: itt a tanulmánykészítők megjegyezték, hogy minél több a lóerő a sofőr alatt „vágtató” járgányban, annál gyakoribb a veszélyes magatartás, a túlzott sebesség alkalmazása. Persze mentegetőzésképpen legtöbben arra panaszkodtak, hogy „kénytelenek” átlépni a sebességkorlátozásokat, mivel előznek, netán éppen szabad az útszakasz, nem közlekedik senki rajta, vagy úgy ítélik meg, hogy az adott szakaszon felállított sebességkorlátozás nem indokolt.

A biztonsági öv használata terén dicséretes, hogy a sofőrök több mint 80%-a használja azt. Sajnos 13%-a városon belől mellőzi, és 5% vallotta azt, hogy városon kívül sem csatolja be magát. A legtöbben, akik mellőzik az öv használatát, fiatal férfiak (18–25 év között).

Őszinték, és egyben felelőtlenek: 9 százaléka a sofőröknek idén bevallotta, hogy minimum egyszer fogyasztott alkoholt, mielőtt kormány mögé ült volna, ez a szám 2008-ban 29%-ra volt tehető. Ilyen téren a leggyakoribb mentség az volt, hogy „amúgy is kis távolságra kellett vezetni”, illetve a „piások” 28%-a azt vallotta, őt nem befolyásolja az alkoholfogyasztás, alkohollal is biztonságosan vezet.

Többnyire a 25 éves, vagy ennél fiatalabb – főképpen erős motorú járgányokat vezető – férfi sofőrök vállalták fel a kérdőívek kitöltésekor, hogy agresszívek, szitkozódnak a forgalomban. A tanulmánykészítők szerint az elmúlt 10 évben ez a magatartás csökkenőben van.

Az önkritika is hatékonynak bizonyult, a faggatott sofőrök többsége bevallotta, hogy azzal zavarja a forgalmat, hogy tilos helyen áll meg, vagy parkol. De a fáradtan vezetés is gyakorinak bizonyult (42%), illetve a volán mögött különféle technikai kütyük használatát is többen (42%) vállalták. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.