Felhívás!

Nem árt az óvatosság

Nem árt az óvatosság Kovászna megye

Hétvégétől lehűlés várható, ezért – aki eddig nem tette volna meg – ajánlatos lenne felszerelnie a téli gumiabroncsokat. A gyártók egybehangzó véleménye szerint ez még akkor is hasznos, ha nincs jég és hó az utakon, hisz a nyári gumi 7 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékleten elveszíti rugalmasságának, és tapadó képességének jelentős részét.

A téli gumik használata jelentősen csökkenti a balesetek esélyét, de nem csodaszer. Ha nedves, netán havas vagy jeges az út, akkor mindenképpen ajánlott az óvatosság – mondta Száz Károly, az egyik biztosítótársaság kárfelmérője. A szakember felhívta a figyelmet arra, ha a kötelező biztosításnál nem is, a CASCO-nál „nagyon sokba kerülhet” a téli gumi hiánya.

– A CASCO az egy külön szerződés, olyasmi, mint egy bankkölcsön: csak bizonyos feltételek között jöhet létre. Ezek közé tartozik a jó minőségű, az évszaknak megfelelő gumiabroncs is. Magyarán, ha télen nyári abronccsal balesetezel, és a balesetet befolyásolhatta a gumiabroncs minősége, és ellenőrzéskor kiderül, hogy ez nem volt megfelelő, a biztosító nem fizet. Mi több, a téli guminál is megmérik a recék mélységét. Egy új guminál (típustól függően) 7–8 milliméter a recemélység, ha ez 2 milliméter alá csökken, előfordulhat, hogy nem fizet a biztosító – magyarázta Szász Károly.

A szakember szerint nem feltétlen érdemes spórolni azzal sem, hogy későre tesszük fel az abroncsot, mert – elvben – négy–öt év alatt a gumi magában is megérik, megrepedezik, és egy idő után akkor is romlik a minősége, ha egyébként meg van a megfelelő recemélysége.

A törvény nem ír elő egy pontos dátumot, hogy mikor kell felszerelni a téli gumikat, hanem azt mondja, hogy „tilos téli felszerelés nélkül havas, jeges vagy fagyos úton közlekedni”.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.