Felhívás!

Bicikliutak egyre-másra

Bicikliutak egyre-másra Kovászna megye

Járdák és kerékpárutak kialakítását, olyan utcák felújítását, amelyen a közszállítási járművek közlekednek vagy hamarosan közlekedni fognak – mindezt a Regionális Operatív Program (ROP) által kiírt pályázati támogatásból tervezi a szentgyörgyi önkormányzat. A hétfői rendkívüli tanácsülésen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester terjesztett elő több tanácshatározatot, a fenti célok megvalósíthatósági tanulmányára vártak jóváhagyást a testülettől.

Az előterjesztett dokumentációban a Gyár, a Grigore Bălan tábornok, a Nicolae Iorga, a Csíki utca Templom utcától az Oltmező utcáig terjedő szakaszának, illetve a Stadion utcának a felújítása szerepel, valamint az Oltmező úton egy 2017 méter hosszúságú bicikliút és járda, a Păiș David úton pedig járda és közvilágítás kiépítése 1820 méteren. Helyenként új esővíz-elvezetés kialakítása is tervben van, mindenütt foglalkoznak a zöldövezetekkel, és ahol szükséges, a portól védő növényfüggönyt is kialakítanak. A munkálatok kivitelezésére 3 és 9 hónap közötti idő van előirányozva, mindezeket 32 millió 589 ezer lejből kell kivitelezni.

A ROP támogatási keretéből egy másik tervvel a Nicolae Iorga úton már létező bicikliutat meghosszabbítják, és egy újonnan megépítendő, gyalogos- és kerékpáros forgalomra tervezett hídon átvezetik a Păiș David útra. Ez azért szükséges, mert az 1980-as években épített gyalogoshidat, illetve az annak használt, de lényegében vezetékek tartószerkezeteként szolgáló építményt a többszöri tiltás ellenére is használja a lakosság, holott mai leromlott állapotában már életveszélyesnek van nyilvánítva. Amúgy sem egészséges, hogy a kerékpáros forgalom jelenleg a nagy (és egyetlen) Olt-hídon együtt zajlik a teher- valamint az országúti átmenő forgalommal.

A tervek szerint tehát megépülne egy 207 méteres híd, amely az újonnan létesítendő (az önkormányzat által finanszírozott) összesen 907 méteres járda, illetve kerékpárút része lenne. Ennek a befektetésnek az összértéke 5.292.132 lej.

A kerékpáros közlekedés serkentését szolgálná egy kerékpárkölcsönző is, ennek a megvalósíthatósági tanulmányát is jóváhagyták a tanácsosok. A szentgyörgyi lakosok és a turisták kártyával aktiválhatják az intelligens kerékpárokat, melyeket 18 dokkolóállomáson lehet kikölcsönözni. A 230 bringa közül hat tricikli lenne az idősekre gondolva, illetve ugyanennyi a mozgáskorlátozottak számára, de a pályázat előirányozza egy javítóállomás létesítését is. Minderre 13 hónap, illetve 5.920.529 lej áll majd a polgármesteri hivatal rendelkezésére.

A város már 2008 óta készül kerékpárút megépítésére az Olt menti gáton, legutóbb az Európai Fejlesztési Banktól felvett kölcsönből 2015-ben futott neki az önkormányzat. Az ügy végül az Antal Árpád polgármesternek éppen emiatt a hitel miatt kirobbant(ott), DNA-val való konfliktusának esett áldozatul. Ez a bicikliút 8040 méter hosszan haladna az Árkos patakától egészen Kilyénig, az Olt-híd alatt vezetne át, illetve része lenne egy, a Debren- és Kökényes-patakokon átívelő fémszerkezetű híd is. 5.226.000 lejt igényel erre város.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 27., 9:52
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Elhiszem, mikor látom, hogy kész van. Már annyit ígértek nekünk… A járdák állapota siralmas, a közszállítás megszűnt a város olyan részein, ahol még az átkosban is jártak buszok. Egyszerűen figyelembe sem vették, hogy már 30 éve felépült a város egyik legnagyobb negyede. Ennyi idő nem volt elég, hogy ezt a részt is bekapcsolják a tömegközlekedésbe. Fogjanak neki és csinálják már, ne mind ígérgessenek! A járdák, bicikliútak, tömegközlekedés, mind régi adósságok.

 • User
  Dátum: 2019. március 27., 12:11
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Ilyen bicikliutakbol mint a foton,mely egyenesen nekivezet a faknak, hat ilyenbol koszonjuk,nem kerunk ! Egyebkent Romaniaban nagy divat, hogy az autoutak kozepen is villanyoszlopok, meg fak, meg telefonpoznak vannak otthagyva. De a legdurvabbat a Konsztanca megyei Oltina helysegbe lattam,ahol az autout kellos kozepen egy regi kerekeskut ekeskedik. Olyan ez az orszag,az ilyen vezetokkel,meg tervezokkel mintha a Socola-i bolondokhazabol elszabadult bolondok epitenek! Egy nagy bolondokhaza,melyben a szavazopolgarok a legnagyobb es legsulyosabb bolondok,mert az ilyeneket mindeg ok juttatjak poziciohoz, a szavazatukkal !

 • User
  Dátum: 2019. március 27., 20:21
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Arról szó sincs.hogy a Kaufland fele végre járdát csináljanak a gyalogosoknak akik az állomás irányába mennek… talán valami tragédiának kell történnie,hogy végre hajlandóak legyenek az ott gyaloglókra gondolni …