Felhívás!

Bicikliút-hálózat a megyeszékhelyen?

Bicikliút-hálózat a megyeszékhelyen? Kovászna megye

Zsúfoltak Sepsiszentgyörgyön az utcák, parkolók, és sajnos a járdák is a gombamód szaporodó személygépkocsik miatt. A városvezetés hatékony megoldásokon töri a fejét: egy jól működő bicikliút-hálózat kialakítása is felvetődött.

Czimbalmos-Kozma Csaba városgondnok megerősítette, Sepsiszentgyörgy városvezetésének nem titkolt szándéka kiszorítani a központból a feleslegesen pöfögő járgányokat: a fizetéses parkolók is erre ösztönöznek egyeseket, hogy ne jöjjenek a központba autóval, ha nem muszáj.

– Persze, az emberek találékonyak, így ahogy egy utcát fizetésesnek jelölünk ki, a szomszédos utcákban tornyosulnak a járgányok, akár járdára, ritkábban zöldövezetekre is ráparkolnak, csak ne kelljen fizetni. Nem tudom, meddig mehet ez így tovább, hiszen míg a város területét nem lehet növelni – esetleg a szélein, de ott senki nem parkolna, ha a városközpontban van dolga –, az autók száma pedig egyre gyarapszik – magyarázta Czimbalmos.

Kérdésünkre, hogy egy kellő racionalitással megtervezett bicikliút-hálózat nem lenne-e részmegoldás, a városgondnok elismerte, már évek óta tervezgetik, ám egyelőre „nem állt össze a kép”. Mint elmondta, jelenleg újabb tanulmányt terveznek készíttetni, és remélhetőleg uniós pénzből összefonnák, átjárhatóvá tennék a már meglévő bicikliút-szakaszokat.

– Nyugaton például nem fektetnek nagy hangsúlyt a bicikliutakra, ám ott más a kultúra, az úttesten biztonságos a közlekedés. Nálunk – kisebb kivételektől eltekintve – egyik fél sem hajlandó egymásra figyelni. A már meglevő bicikliutak összekötésén dolgozunk, főképpen az útkereszteződésekben szeretnénk létrehozni egy biztonságos átjárást villanyrendőrök, forgalmi táblák segítségével – összegzett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. június 21., 10:43
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Tanulmány, tanulmány hátán. Már rég kész kellett volna legyen egy jó hálózat. És jó, pontos tömegközlekedés. A járdákra parkolókat pedig büntessék szisztematikusan és kegyetlenül.