Felhívás!

„Békés” pengeváltás

„Békés” pengeváltás Kovászna megye

Kovászna megye tanácsának novemberi rendes ülésén az első napirendi pont a december 1-jei ünnepség pénzügyi támogatása volt, amit évről évre, kisebb nagyobb duzzogással, megszavaz a testület. Egy kis „békés” pengeváltásra most is sor került.

Fazakas Péter – aki, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) többi tagjával együtt, ígéretéhez híven, kokárdával jár gyűlésbe – elemlegette, hogy „több alkalommal” arra használták ki a román képviselők a december 1-jei ünnepséget, hogy „a magyarokat gyalázzák”, és felkérte a szervezőket, hogy „idén tartózkodjanak ettől”.

– Mi, nem azért, mert nagyon boldogak lennénk ettől az ünneptől, hanem román polgártársaink iránti tiszteletből, megszavazzuk ezt az összeget a december 1-jei ünnepségre. Ugyanakkor most, itt, megfogadjuk, hogy amennyiben ismét magyarellenes cselekedetek lesznek vagy szövegek hangzanak el, ha ismét vonul az Új Jobboldal, akkor sem jövőben, sem soha többet nem járulunk hozzá ennek kiutalásához – mondta Fazakas.

Florentina Teacă szociáldemokrata párti (PSD) képviselő erre úgy reagált, hogy „nem érdekük, semmilyen cirkusz” és emlékeztetett: a tavalyi ünnepség is mentes volt minden „túlkapástól”, viszont „semmilyen törvényes lehetőségük nincs arra”, hogy megakadályozzák, hogy „más városból való állampolgárok” esetleg Sepsiszentgyörgyre jöjjenek. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy Fazakas is „ettől az államtól kapja az üléspénzt”.

Ebbe már Tamás Sándor is beleszólt egy „pontosítással”, hogy az üléspénzt az „állampolgárok, köztük a magyarok adójából fizeti az állam”.

Pethő István, a Magyar Polgári Párt (MPP) képviseletében bejelentette, hogy ők még „fordítanak egyet” az EMNP módszerén.

– Mi tartózkodni fogunk az idei szavazásnál, és ha nem lesz semmi magyarellenes incidens december 1-jén, akkor jövőben majd megszavazzuk a támogatást – közölte Pethő.

Tamás Sándor, az RMDSZ nevében elmondta: „tetszik nekünk, vagy sem”, hogy éppen december 1-je lett Románia nemzeti ünnepe, ha egyszer ez így van, és ezt belefoglalták Románia alkotmányába (és itt, egy tipikusan „traianbăsescus” mozdulattal előhúzott egy alkotmányt a zsebéből – csak az exelnöktől eltérőn ő a belső- és nem a farzsebéből), akkor „mi vagyunk olyan jól neveltek”, hogy ezt „feltétel nélkül” betartjuk.

– Az RMDSZ-nek az az álláspontja, hogy ha volt is nézeteltérésünk a többségiekkel, amikor megszavazták az alkotmányt, ha volt is több módosító javaslatunk, amit elutasítottak, ezt több politikai nyilatkozatban ki is fejtettük, szóltunk ezekről az alkotmány módosításakor is, ami végül belekerült az alkotmányba, azt mi betartjuk – szögezte le a megyei tanács elnöke.

Hozzátette: nekünk változatlanul nem ünnep ez a nap, de tiszteletben tartjuk azok érzéseit, akiknek december 1-je egy ünnep, és ezzel felkérte a tanácsot, hogy igennel szavazzon a centenáriumi büdzsére.

A testület végül két tartózkodással elfogadta, hogy a megyei tanács 33 ezer lejjel támogassa a de­cember 1-jei centenáriumi ünnepséget.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.