Felhívás!

Beiktatták az új prefektust

Beiktatták az új prefektust Kovászna megye

A Bibliára és az alkotmányra tett kézzel tette le tegnap az esküt dr. Ráduly István, akit szerdán neveztek ki Kovászna megye prefektusának. Uzon korábbi polgármestere – Hargita megyei kollégájától eltérően – esküje végére magyarul is odatette: „Isten engem úgy segéljen!”.

A belügyminisztériumból online levezényelt szertartáson – a korábbi gyakorlattól eltérően – megjelentek az RMDSZ helyi és megyei vezetői is.

– Mától önök számára a legfontosabb a törvény betartása, hogy összekötővé váljanak a lakosság, az intézmények és központi hatalom között. A legelső célkitűzésük a helyi lakosság kiszolgálása kell legyen a törvények szigorú betartása mellett, amit szigorúan ellenőrizni fogok – mondta Lucian Bode belügyminiszter.

Bode – egy közelebbről meg nem határozott okból – „különösen felhívta a figyelmét” a Hargita és Kovászna megyei kormánymegbízottaknak, hogy a legmagasabb szakmai szinten, „felelősséggel és az alkotmány betűjének betartásával” lássák el feladatukat.

Ráduly István „székfoglaló beszédében” köszönetet mondott a belügyminiszternek a bizalomért, az RMDSZ-nek, személyesen Tamás Sándornak és Antal Árpádnak a jelölésért, és családjának a támogatásért.

Elmondta: amikor nevesítették, áttanulmányozta a 18 fejezetes kormányprogramot, kiemelten a beruházásokról szóló részeket, hisz 17 éves polgármesteri pályafutása alatt maga is több mint 30 pályázatot nyert, és tudja, hogy mindehhez szükség van a kormány alá rendelt megyei intézmények támogatására (amelyeket a prefektus irányít – szerk. megj.)

– Én azt szeretném, hogy a dolgok normálisan működjenek, és mindenki magas szinten végezze a munkáját. A prefektúra és a többi közintézmény feladata a polgárok kiszolgálása. Vállalom a felelősséget, hogy a kormányprogram ne maradjon papíron, és ennek előnyeit minden háromszéki állampolgár élvezze – nyilatkozta az új kormánymegbízott.

Tamás Sándor megyei tanácselnök azt mondta: „nem akar a múltról beszélni”, de azért reményét fejezte ki, hogy „vége lesz már egyszer annak az időszaknak”, amikor a prefektus fő feladata Háromszéken, hogy „behúzva tartsa a kéziféket” (ezt a „tételt” állítólag Codrin Munteanu volt kormánymegbízott hangoztatta sűrűn – szerk. megj.).

– Kérem, prefektus úr, gondoskodjon arról, hogy ne csak a választott, hanem a kinevezett személyek is a lakosság érdekében dolgozzanak – mondta a megyei tanács elnöke.

A ceremónia után Antal Árpád érdeklődésünkre, hogy mire véljük a belügyminiszter „kiemelt figyelmét”, azt mondta: ő úgy értelmezi, hogy Lucian Bode arra utalt, véget kell vetni annak a gyakorlatnak, amely szerint ezekben a megyékben a jogszabályokat „rosszhiszeműen kell értelmezni”, és hogy a prefektusok feladata, hogy „akadályozzák az önkormányzatok munkáját”.

Antal elmondta: a leköszönő prefektusnak volt egy „nagyon csúnya búcsúlevele”: megtámadta a közigazgatási bíróságon azt a társulási szerződést, amit a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, a megyei tanács és a Sapientia Alapítvány kötött a multifunkcionális központ megvalósítása érdekében. Túl azon, hogy rengeteg „tárgyi tévedést” tartalmaz, és egyetlen „épeszű kifogást” sem fogalmaz meg, a prefektus a 30 napos válasz­adási idő lejárta előtt, utolsó hivatali napján megtámadta a bíróságon a határozatot.

– Azok az emberek, akik az ilyen dokumentumokat „gyártják”, továbbra is ott dolgoznak a prefektúrán, ezért lesz rendkívül nehéz dolga Ráduly Istvánnak – mutatott rá a sepsiszentgyörgyi polgármester. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.