Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Bátran kell segíteni

Bátran kell segíteni Kovászna megye

A romániai szociális rendszerben aránytalanul sok a juttatás, viszont nagyon kevés szakember dolgozik azon, hogy a szociális szolgáltatásokat megkapják az azokra rászorulók, ezért nagy szükség van a szociális rendszer reformjára – vontuk le a következtetést a Makkai Péter munkaügyi államtitkár által a Diakónia fennállásának 20. jubileumán szervezett szakmai megbeszélésen.

Hirdetés
Hirdetés

Összesítve a gyermekeknek, fogyatékkal élőknek, időseknek, szegényeknek járó segélyeket kiderül, hogy mintegy negyvenféle pénzbeli juttatást nyújt az állam, amelyek több tízmilliárd lejre rúgnak egyetlen évben – mondta az államtitkár. Igaz az is, hogy az elmúlt években rettentően aránytalanul támogatták ugyanazt a szolgáltatást az állami intézményekben, illetve a civil szervezetek által fenntartott intézményekben ellátottak esetében (pl. bentlakásos rendszerben egy személy után az előbbiekben 5000 lejt kaptak az államtól, magánellátásban 250 lejt), ezen a megalázó különbségen is sikerült kicsit korrigálni.

Az állami rendszer egyik legnagyobb hibájára is rámutatott Makkai: a szociális szolgáltatásokra csak elenyészően kevés figyelmet fordít. Ez a gyakorlatban – többek között – abban is meglátszik, hogy bár mindegyik háromszéki önkormányzatnak van szociális ügyosztálya, azokban szakember – szociális munkás – csak a megyeszékhelyen és Kézdivásárhelyen van.

Egy újabb törvényjavaslatban már szerepel az is, hogy az egyházközségek is lehetnek szociális szolgáltatók. A minisztérium pedig – történelmi premierként – kimondottan a vidéki egyházközségeknek írt ki egy nemzeti programot 40 millió eurós költségvetéssel, amelyből idősgondozó szolgálat létesítését finanszírozhatják. Mint megtudtuk, ebből Kovászna megye is profitál, mivel a Diakónia és a Caritas segélyszervezetek is nyertesei az első kiírásnak, viszont idén ősszel másodjára is meghirdetik ezt a lehetőséget, ugyanis eddig csak az összeg 10%-át sikerült odaítélni.

Ahhoz viszont bátorságra van szükség a civilek részéről, hogy a papírmunkának nekiveselkedjenek – ismerte el Crăciun Adél is, az Országos Fogyatékosságügyi Hatóság alelnöke, aki szintén meghívottja volt a kerekasztalnak. A szolgáltatóknak először a szervezetet kell akkreditáltatni, majd magára a nyújtott szolgáltatásra licencet szerezni. A siker sok apróságon múlhat, akár azon, hogy a leendő létesítmény nem mindenhova pontosan ugyanazzal a névvel kerül a papírokba, vagy nem bizonyítják kielégítően telekkönyvi papírokkal az ingatlan tulajdonjogát, esetleg a fényképeken nem látszik, mekkora teret, felszereltséget biztosítanak egy ellátott személynek. Mindezek ellenére Crăciun Adél pályázásra biztatta a jelenlevőket, mert mint mondta „az isteni szeretetnek a jelenléte a Diakónia szolgáltatásában megváltoztatja a gondozottakat, de még a körülöttük levőket is”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.