Felhívás!

Barót és környéke is a listán

A képviselőház keddi döntésének értelmében, az RMDSZ javaslatára Barót és környéke is felkerül az ipari tekintetben szennyezettnek minősülő területek listájára.

Az említett területen vagy annak nyolc kilométeres körzetében harminc éve élőknek lehetőségük nyílik arra, hogy két évvel hamarabb nyugdíjba mehessenek– adta hírül Benkő Erika háromszéki parlamenti képviselő.

A törvény értelmében azon települések kerültek fel a listára, amelynek környékén bányászat, kohászat, ércfeldolgozás, kokszipar, vegyipari termelés volt, és emiatt szennyezett vidéknek számít. Barót eddig kimaradt a névsorból annak ellenére, hogy a város és a térség lakói számára nagy megterhelést okozott a bezárt bánya, arról nem is szólva, hogy nem történtek rehabilitációs munkálatok a bánya bezárása után. Indokolt tehát, hogy az ezzel járó kedvezményezettség kitérjen Barót térségére is, mutatott rá Benkő.

A baróti bánya 1873-tól 2006-ig működött a Barót–Köpec szénmedence területén, több tárnával, amelyek mélysége 50–250 méter között van. A bánya működése környezetszennyező volt, hiszen már 1972-ben elérte a termelés az 1 millió tonnát. Problémát jelentett az is, hogy nagy területet foglaltak el a bányák, emiatt többszáz hektár termőföldet is felszámoltak, minimális vagy éppen semennyi kártérítést fizetve az embernek. Nem történt rehabilitációs munkálat az aktív termelés felszámolása után sem, a volt munkafelületek nem csak rontják az összképet, hanem mérgezik a térség talaját is. Erődvidéken az ásványvíz nagyon fontos helyi nyersanyag, a bányatevékenységek hatására pedig nagyon sok borvízforrás, vízér eltűnt.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.