Felhívás!

Bármikor ki lehet lépni

Második nekifutásra Illyefalva és Gidófalva helyi tanácsa is megszavazta a Sepsi Metropolisz Övezet Közösségfejlesztő Egyesülethez való csatlakozást, így egyik megyehatártól a másikig, Kököstől Bükszádig egységesen, megnövelt esélyekkel léphetnek fel a sepsiszéki települések – közölte Antal Árpád polgármester keddi sajtótájékoztatóján.

Mikor az április 28-i ülésén a sepsiszentgyörgyi helyi tanács a másik tizenegy községgel együtt (Réty, Uzon, Kökös, Árkos, Sepsikőröspatak, Mikóújfalu, Bodok, Málnás, Sepsibükszád és Maksa) Illyefalvára és Gidófalvára vonatkozóan is megszavazta a társulást, akkor még csak a szándék létezett a két falu elöljárói részéről, amelyre a helyi tanácsban nem bólintott rá a többség. Az egyesület létrehozására elsősorban a regionális közszállítás kiépítése végett van szükség, de pályázati erőforrások is jobb eséllyel vonhatók be a térségbe.

Mindkét község önkormányzata újra napirendre tűzte a csatlakozásra való határozattervezetet. Illyefalván Antal Árpádot meghívták az RMDSZ-frakcióba, majd a tanácsülésre is, hogy válaszoljon a felmerülő kérdésekre, ellenvetésekre. Főleg az zavarta az ellenzéket, amelynek szószólója Benkő Árpád Jenő EMSZ-tanácsos, hogy egy ilyen közösségben a többség rákényszerítheti akaratát az egyik tagra, akkor is, ha az kedvezőtlen számára, mint például a vízdrágítással történt a hasonló jellegű Aquacov társulásban. „Ha egy településnek nem jó a társulásban, nem felelnek meg a közösen elfogadott feltételek, akármikor kiléphet” – magyarázta a polgármester. Az a szóbeszéd is elterjedt Illyefalván, hogy ha a metropolisz-övezet létrejönne, oda telepítenék a sepsiszentgyörgyi cigányokat, de nyilván ezt is cáfolta Antal. A tanácsban végül 7:3 arányban jóváhagyták a csatlakozást.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.