Felhívás!

Az őstermelők visszafogottabban drágítanak

Az őstermelők visszafogottabban drágítanak Kovászna megye

Hétvégén már 4 lej volt a pityóka kilója a sepsiszentgyörgyi piacon, Kézdin 3, Torján 2,5 lej. Az import zöldség is drágult, egyes sepsiszentgyörgyi boltok korlátozzák, hogy ki mennyi terméket vihet haza.

Székely embernek a liszt után elsősorban a krumpli a fontos, így ennek is látványosan megy felfelé az ára a szentgyörgyi piacon. Múlt héten még 3 lejért árulták kilóját, vasárnap délben már 4-ért, mondja Fábián Péter, aki három hektáron gazdálkodik Haralyban és Aldobolyban. A nagybani kereskedők viszont most már kilónkénti 2,5-3 lejes áron hordják a pityóka tonnáit Konstancától Szatmárnémetiig, hogy 6 lejért adják tovább. Nőhet-e még tovább is a jelenlegi ár, puhatolóztunk, amire a megkérdezett azt mondta, nem hiszi, hiszen a krumpli egyszerűen nem ér többet.

Két-három lejjel drágultak az olasz és török importból származó primőr zöldségek, az uborka, padlizsán (mindkettő 15 lej), paradicsom (10-20 lej), de főleg a sárga és a piros kaliforniai paprika meg a kápia, amelynek az eddigi 14-15 lej helyett kereken 20 lejre ment fel az ára. A piac egyik legrégibb viszonteladója szerint le is állnak majd ezek importjával. Drágult a hagyma is a nagykereskedőknél, holott az hazai, a piacon pedig a sárga hagymáért 6-7 lejt, míg a vörösért 6-10 lejt kérnek. A paszuly kilója 12 lej helyett 15-re ugrott a héten, a murok ára is 1-2 lejjel több, mint egy hónapja (5-6 lej), a friss retek és zöldhagyma viszont olcsóbb, már 2,50-ért is kapható egy kötés.

A medvehagyma is megjelent, csomónként 5 lejbe kerül. A piacon egyébként nincs nagy nyüzsgés, az emberek távolról köszöntik egymást.

– Mindenki igyekszik beszerezni a legszükségesebbeket, és mennek is haza – mondta az egyik árus, aki egyébként házi készítésű feketeribizli- és borókaszörpöt adott el legtöbbet az elmúlt napokban.

 

Szegény a piac Kézdin

Pénteken kora délután a kézdivásárhelyi piacon feltűnő volt, hogy milyen kevesen vásárolnak – ezzel felelősségteljes magatartást tanúsítva –, a pityókát 3 lejért kínálták az árusok. Az egyik székelyföldi hálózat helyi üzletében 4,3 lejt kértek kilójáért, az eladók úgy tudták, az utánpótlás biztosítva van hosszabb távon is. Torján szintén pár nap alatt ugrott 1 lejről 2,5 lejre a krumpli ára, ami még mindig nem nagyobb annál, mint amit a hipermarketekben elkérnek érte. A drágítást egyértelműen a nagyobb kereslet indokolja. Látni lehetett más megyei rendszámmal ellátott „dubákat” is, amelyek valószínűsíthetően felvásárolni jöttek, ugyanis Bukarestben már 6 lejért, Konstancán 10 lejért árulják egyesek a pityókát.

 

Élelmiszer-vásárlási korlátozások

Különböző intézkedéseket vezettek be a boltok Sepsiszentgyörgyön, hogy megóvják alkalmazottaik és vásárlóik egészségét a következő időszakban, korlátozzák azt is, hogy ki mennyi terméket vihet haza. Van olyan kisüzlet, ahová csak egyenként engedik be a vásárlókat, máshol kijelölték a sorok között és a pénztárnál is a másfél méter távolságot. Az emberek igyekeznek ezt betartani, de zúgolódnak is a mennyiségi korlátozások miatt.

A legtöbb helyen 2 kg száraz élelmiszer és 10 darab termék a limit, amit egy ember vásárolhat, de lisztből vagy élesztőből már kifogytak a boltok. Az eladók tapasztalatai szerint még mindig az idősebb személyek vásárolnak, de akadnak, akik gyerekeiket küldik a boltba. Az üzletvezetők arra kérnek mindenkit, lehetőség szerint vásároljanak be idősebb szomszédjaiknak, és kisgyerekekkel kerüljék el az üzleteket. Azt javasolják, ne halmozzon fel senki fölöslegesen élelmiszert, mert tárgyaltak a beszállítóikkal és folyamatos az ellátás, nem kell attól tartani, hogy kifogynak. A kisebb kereskedésekben is naponta fertőtlenítenek, több helyen ilyenkor bezárnak fél órára.

Aczél Lajos üzletvezető elmondta: nehéz megértetni az emberekkel az új nyitvatartási programot, nem értik, miért nem mehetnek be többen is a boltba.

– Muszáj megszorításokat alkalmaznunk, mert annak ellenére, hogy az újságok és rádiók is hirdetik, hogy mindenki maradjon otthon, mégis mintha többen jönnének vásárolni. Jut mindenből mindenkinek, csak figyeljünk egymásra is – kérte az üzletvezető.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 23., 7:39
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Ha ennek az orszagnak egy becsuletes kormanya volna, akkor nem engedne meg ezt a bizniszkedest es csalast, ilyen nehez idokben es a hatosagi szervek hatekonyan es szigorral csapnanak le az ilyen hitvany emberekre, akik meg most ,a tomeges halal idoszakaban is csak a penzre es a gazdagodasra tudnak gondolni ! Emberek, szekelyek ! Van egyaltalan koztetek csak egyetlen egy is aki segitett valakin eleteben ?! Van koztetek olyan, aki nem a penzt nezi, hanem azt, hogy bajba jutott embertarsain segitsen ?! Ha majd itt is napi 730 halott lesz ,mint az olaszoknal, akkor jusson majd ez a hozzaszolas eszetekbe, mert Isten nagyon utal benneteket !!! Kepmutatoak es hamisak vagytok mind egy szalig, es nagyon is megerdemlitek ezt a buntetest, amit Isten rott ki szamotokra !

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 9:00
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Ezt hallgassatok meg a Youtube-on. Van a W.A.S.P. egyuttesnek egy nagyon szep dala, melynek cime Golgotha. Hogy milyen jol talal ez a szam erre a vilagvegei idokre. idezek a refrenjebol: “Jesus I need you now / Free me I’m lost somehow / Oh, remember me today / I’m a leper left to hang / Oh, yes I need you now. Jesus I need you now / Show me I’m lost somehow / Oh , and show me there’s a way from / The cross from where I hang / Oh, see me bleed, I need you now.” Aki tud angolul az megerti mirol dalolnak. Ugyhogy ahelyett .hogy egymasrol a bort lenyuznatok es egymast hibaztatnatok a kialakult veszhelyzetert, inkabb minden ember forduljon magaba es vizsgalja meg lelkiismeretet , aztan kerjen bunbocsanatot Istentol, legalabb most ezekben a vegorakban. ( Az ajanlott dalt pedig, a Youtube-on meghallgathatjatok, ha beutitek a keresojebe – W.A.S.P.-Golgotha. Jo elmelkedest es zenehallgatast kivanok, minden egyes becsuletes es embertarsait tisztelo embernek !)

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 10:56
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Az ilyen “őstermelőket” kellene befertőzni Coviddal és 1 lakatlan szigetre deportálni! Az igazi termelő en grosban 0.90-1.20 között adta a pityókát még 2 hete, múlt héten az ár emelkedett 1.50-1.80/kg ig Aki tárolt pityókát az tudja, h mindig emelkedik az ár tavaszra! Modern tárolókban 3-4fokon tárolva az első osztályú árú max 2 lej! Tehát?! Kötelet a piacozók nyakába! Az állam kellene jobban megszervezze az értékesítést!😤

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 14:06
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A valutaváltók is bekeményítettek…az eladási árakat 3-5 x emelték…Például a foritnál az eladásnál 1 egység körül volt.a vételhez képest most 5! Példa …előtte vétel 100Ft.=1,37 ron ;eladás 1.38ron most vétel 1,37 ron eladás 1,42ron.