Felhívás!

Karanténban a szentgyörgyi nőgyógyászat-szülészet

Karanténban a szentgyörgyi nőgyógyászat-szülészet Kovászna megye

Egy sepsiszentgyörgyi orvos koronavírus-tesztje pozitív lett, a Kovászna megyei kormányhivatal és a közegészségügyi hatóság gyors intézkedéseket hozott az ügyben, tudatták közleményben tegnap. A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház nőgyógyászat-szülészet és neonatológia osztályainak dolgozóitól mintát vettek, az osztályokat pedig karantén alá helyezték.

A sepsiszentgyörgyi kórházból a patológiai eseteket átküldték Kézdivásárhelyre, és 48 órás járványügyi vizsgálatot rendeltek el az intézményben, a teljes kórházat fertőtlenítik. Dr. Kelemen András, kézdivásárhelyi nőgyógyász-főorvos érdeklődésünkre elmondta: fogadják a megyeszékhelyi betegeket, mivel Háromszéken csak a kézdivásárhelyi kórház felszereltsége olyan, hogy a sürgősségi eseteket el tudják látni. A prefektúra arra kéri mindazokat, akik kapcsolatba léphettek az elmúlt 14 napban a kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának dolgozóival, jelentkezzenek a következő telefonszámok egyikén: 0755.740.427 (katasztrófavédelem), 0757.354.074, 0749.038.675, 0751.297.992, 0751.041.426 (közegészségügyi hatóság).

 

Most nem segít a „hallgatás”!

Lapunk szerkesztőségét is többen riasztották azzal, hogy a fertőződött szülész-nőgyógyász március 8-án jött haza Ausztriából, sízésből, és utána bement dolgozni, tehát elvileg sok személlyel került érintkezésbe. Sikerült szóba állnunk egy olyan családdal (név, telefonszám a szerkesztőségben), amelynek tagjai ugyan hatósági felszólítást még nem kaptak (!), de máris önkéntesen karanténba vonultak, miután megtudták, hogy olyan személlyel érintkeztek, aki március 8-a után a fertőzött orvosnál járt kisebb összejövetelen.

A család egyik tagja szerint most az lenne a legfontosabb, hogy a hatóságok minél hamarabb közzétegyék a fertőzött orvos nevét, hiszen aki vele érintkezett, akiket megvizsgált, azok továbbterjeszthetik a koronavírust. „Mi önszántunkból karanténba vonultunk, mindenki tegye ezt!” – biztatott a telefonon. Azt is megtudtuk, hogy az említett összejövetelen több orvos (nőgyógyász, szülész) is jelen volt, ők is fertőzésgyanúsak, és ennek tükrében a pácienseik is. (Mivel a kórház vezetősége nem hozta nyilvánosságra az érintett orvosok nevét, a szükségállapotban érvényes szabályozás értelmében mi sem tehetjük azt meg – a szerk.)

Mi történt?

András-Nagy Róbert kórházmenedzser (képünkön) telefonos sajtótájékoztatón számolt be a történésekről. Elmondása szerint szombat este 9-kor egyik nőgyógyászaton dolgozó munkatársuk tesztje pozitívnak bizonyult. A sürgősséget már 21 óra15 perckor felfüggesztették, és a nőgyógyászati-patológiai betegek fogadásával együtt átirányították Kézdivásárhelyre. Öt perc alatt leértesítették a megye összes kórházát, közölve, hogy további átirányítások lesznek.

A következő lépésként az osztály dolgozóit – nőgyógyászat-szülészet és neonatológia – karantén alá helyezték, mintát vettek tőlük, várják az eredményeket. Addig is otthoni karanténba küldtek mindenkit a következő 14 napra.

Jelenleg egy szülő nő, 8 nőgyógyászati sürgősséggel benn fekvő nő, 13 anyuka és 17 gyerek van az osztályon. Rajtuk egy konzílium után, amennyiben a fertőző osztály orvosa úgy értékeli, hogy szükséges, tesztet is végeznek. Abban az esetben, ha ez nem indokolt, otthoni karanténba kerülnek. Jelen pillanatban azonban még a kórházban vannak – hangsúlyozta András-Nagy Róbert.

 

LAPZÁRTA

Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy a kórház szülészet-nőgyógyászat, neonatológia,

szülőszoba osztályain karanténba helyezett egészségügyi személyzet

COVID19-tesztje NEGATÍV!

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 23., 7:58
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Szegyelheti magát az ilyen ember, miért nem írják ki a nevét???? Ez a baj ebben az országban… gazdag vagy, bármit csinalhatsz el simitnak mindent. Verje meg az Isten!!!!

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 9:46
  ÉRTÉKELÉS: 16

  A sízés mostanság nem örvend népszerűségnek a nagy közönség között. Megyénkben ez a második eset, amelyikre fény derült. Reméljük, nem fog súlyos következménnyel járni. Pali doktor sok arcot veszített – gondolom, sok maganbeteget is.

 • User
  Dátum: 2020. március 23., 11:13
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Orvosok teszik sírba a megyét…Kovászna most Sepsiszentgyörgy, miközben védeni,gyógyítani kelleniük az embereket ! Hipokrátesz forog a sírjában !Micsoda orvosi társadalmat nevelt a romániai korrupt rendszer! Nemcsak ,hogy zsebelnek még ma is, most amikor az állam kezdi végre őket megbecsülni .
  A rendszer megbecsül titeket végre, ti becsüljétek az embert !
  Felfoghatatlan egy szülészgyógyász ilyen közönyös viszonyulása,orvosok vagytok kérem !