Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az iskolát és a benne tanulókat is fejlesztik

Az iskolát és a benne tanulókat is fejlesztik Kovászna megye

Jó ütemben halad a kézdivásárhelyi Apor Péter Szaklíceum tavaly augusztusban megkezdett teljeskörű felújítása, ugyanakkor az intézmény hangsúlyt fektet az oktatási infrastruktúra és a diákok fejlesztésére is. A részletekbe Constantinescu Herman igazgató avatta be lapunkat.

Hirdetés
Hirdetés

Noha a tűz- és műemlékvédelmi engedélyek megszerzésének elhúzódása miatt közel egy év késéssel indultak el a munkálatok, a kivitelező mostanra behozta a lemaradást, az igazgató elégedett a munkatempóval.

„Pirosban áll a mechanikai tanműhely épülete, újracserepezték a teljes iskolát, belül falig le van kaparva a vakolat, kiöntötték a betonaljzatokat, szerelik a villanyvezetékeket és a gázhálózatot. A főtér felőli bejáratnál elkészült a víztározó medence, folyamatban van a víz- és szennyvízelvezető aknák kialakítása, az épület szigetelést is elkezdték, ugyanakkor a pincében és a padlástérben is dolgoznak” – számolt be lapunknak Constantinescu Herman.

A Regionális Operatív Program (POR) keretében finanszírozott, három és fél millió eurós beruházás az iskola külső-belső felújítása mellett a tantermek korszerű, a szakoktatáshoz szükséges eszközökkel való felszerelését is magában foglalja.

Az intézmény vezetője bízik benne, hogy a teljes felújítás jövő tavaszra elkészül. „A kivitelező több fronton dolgozik, így nagyon jól halad. Reméljük, hogy a terveknek megfelelően, 2025 áprilisára befejeződik a munkálat” – tájékoztatott az igazgató.

A felújítás ideje alatt az osztályok többsége a Gábor Áron Szakképző Líceumban, valamint a Bod Péter Tanítóképzőben kapott helyet, ugyanakkor négy osztály diákjai továbbra is az Apor Péterben tanulnak – tudtuk meg Constantinescu Hermantól. Hozzátette, amennyiben a Vackor óvoda átköltözik a tanítóképző udvarán felépült új épületbe, további osztályokat vihetnek át a Gábor Áronba.

Jelentős értékű pályázatokat nyertek

Az iskola pályázati forrásokat is igyekszik bevonni az intézmény fejlesztése érdekében. Az igazgatótól megtudtuk, Kovászna megyéből egyedüliként nyertek 400 ezer eurós támogatást az Országos Helyreállítási Alapból finanszírozott, a mezőgazdasági líceumok infrastruktúrájának fejlesztését célzó programban. A Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynöksége (AFIR) által kiírt pályázatra az ország 76 líceuma jelentkezett, melyek közül 62 részesül finanszírozásban. „A szerződést az elkövetkező időszakban írjuk alá, ezúton is köszönjük a kézdivásárhelyi polgármesteri hivatalnak az engedélyek megszerzésében nyújtott segítséget” – tette hozzá Constantinescu Herman.

A végéhez közeledik a 2018 őszén elindított ROSE-program is, amely révén az iskola 688 ezer lejt nyert az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól az iskolaelhagyás csökkentése és az érettségi vizsgán való átmentési arány növelése érdekében. „Új padokkal, okostáblákkal, laptopokkal szereltük fel a termeket, a tanárok pedig felkészítőket tartottak az érettségi előtt álló osztályoknak, és voltak évek, amikor érződött ennek a hatása” – számolt be az igazgató.

A diákok fejlesztését szolgálja az az Erasmus+ pályázat is, amely révén 16 tanulónak nyújtanak lehetőséget arra, hogy a nyáron Görögországban szerezzenek szakmai tapasztalatot. A kéthetes programban pincér/felszolgáló, valamint turisztikai dolgozó szakmában tanuló diákok vehetnek részt. „Negyvenezer eurós projektről van szó, nekünk még nem volt ilyen kaliberű Erasmus+ pályázatunk. Nagy élményt fog jelenteni a diákoknak, mert többségük még nem járt külföldön” – jegyezte meg az Apor Péter Szaklíceum vezetője.

Nyitókép: Tofán Levente

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. március 17., 21:06
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Szep lesz, ha meglesz!
  Tenyleg halad a munka olyannyira, hogy a szomszedos utcakban is duborog minden.
  Kerjuk, szivleljek meg a kozelben lakok nagyon sokat kell elviseljenek, legalabb szombaton ne 7:30-kor kezdjenek el dolgozni, az ember legalabb hetvegen pihenne. Szombaton is keso delutanig folyt a munka.
  Az acsbrigadban egy akkor nagypofaju orditozott egesz nap tragar szavakat is, hogy azt a tanacsnal is hallani lehetett.
  Valahogy az epuletet is suru szovesu anyaggal lekellene vedeni, azon belul zajolna a munka.
  Az udvarokon a 3. udvarterben is hompolyog a por, ha a szel erre hozza.
  Itt a kornyezet kimelese mellett a hangzavar is elviselhetetlen. Lassan a kornyek lakhatatlan!

 • User
  Dátum: 2024. március 20., 20:31
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nagyon szep es jo hogy fejlesszuk az Apor Peter iskolat, gyonyoruve varazsoltuk a Gabor Aron iskolat csak az a baj hogy ez a ket iskola az utobbi 10 evben nem tudott eloallitani egy osztalyra valo sikeresen erettsegizo diakot. Tovabb ne koltsuk a kozpenzeket iskola-ovoda-bolcsode programokra, mert regen nagyon sok tanult ember volt es nem jart 400000 euros iskolaba.