Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Autista, tanulási zavarral küszködő és mozgássérült gyerekek fejlesztése is lehetséges lóháton

Autista, tanulási zavarral küszködő és mozgássérült gyerekek fejlesztése is lehetséges lóháton Kovászna megye

Élményekkel távozott az az ötven sepsiszentgyörgyi és környékbeli sérült és hátrányos helyzetű gyerek, akik számára lovas mozgásfejlesztő programot biztosítottak az elmúlt másfél esztendőben.

Hirdetés
Hirdetés

Lezárult az árkosi Barabás Lovarda TulipRide nevű lovas mozgásfejlesztő programja, amely összesen ötven sepsiszentgyörgyi és környéki hátrányos helyzetű, valamint szellemi, fizikai fogyatékkal élő gyermek élményszerű fejlődésében segített az elmúlt másfél évben.

„A cél az volt, hogy minél több sérült és hátrányos helyzetű gyereket segítsünk a beilleszkedésben, az önállóságban. Például olyanokat, akik nem tudnak elérni hozzánk, mert nincs rá anyagi keretük, vagy korlátozottak a mozgásban” – részletezte a TulipRide nevű, norvég alapú program indulását Berde Orsolya, a Barabás Lovarda oktatója és a projekt koordinátora. A másfél év során összesen 50 gyermeknek biztosítottak foglalkozást: az árkosi Dr. Gelei József Általános Iskola tanulási nehézséggel küzdő fiataljai, a Kovászna megyei gyermekjogvédelemtől érkező gyerekek, valamint a lovardával tíz éve együttműködő egyesület, a Philadelphia Pro Familia Support részéről érkező, fogyatékkal élő gyerekek számára.

A motorikus képességek is fejleszthetők lóháton. Fotó: Tulipride Facebook-oldal

Fejlesztés lóháton

A foglalkozásokat öt önkéntes és két oktató bonyolította le, egyikük Berde Orsolya, aki társával együtt lovas fejlesztési képzésen vett részt, hogy a tanultakat az árkosi program keretein belül kamatoztathassa. Mint mondta, a gyakorlatokat pszichológiai vizsgálat előzte meg, amely során szakember segítségével mérték fel a 3 és 18 év közötti gyerekek, illetve fiatalok állapotát ahhoz, hogy csoportokba osztva, célzottan zajló tevékenységeket szervezzenek. „Például a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek számára különböző játékos feladattal készültünk. Rengeteg mondókát ismertek meg, sőt, szótagolni is tanultak lóháton” – idézte fel az oktató, aki szerint úgy működött igazán jól a tanulás, ha ahhoz élményt is párosítottak.

A fogyatékkal élő fiatalok esetében más megközelítést kellett alkalmazniuk, hiszen az alapoktól kellett indítani a foglalkozást, előbb a lóval kellett megismerkedniük a kicsiknek. „Ahogy a végéhez közeledtünk a programnak, mindenki feloldódott. Egy autista gyerek, aki addig csak felült a lóra, de nem kommunikált vele, az utolsó alkalomkor már átölelte és úgy búcsúzott tőle. Ezzel mi is megkaptuk azt a pozitív visszajelzést, ami előrevisz a későbbiekben” – nyilatkozott Berde Orsolya, hozzátéve, hogy több szülő és felügyelő szerint is sok gyermeknek volt a hét fénypontja, amikor az árkosi lovardába látogathattak.

Haladó egyensúlygyakorlatok. Fotó: Tulipride Facebook-oldal

2022 szeptembere és az idei év márciusa között minden hétköznap érkeztek gyerekek a foglalkozásokra, hétfőtől péntekig minden napra más-más csoport volt beosztva. Jelentkezőből és térből nincs hiány, ezért a Barabás Lovarda úgy döntött, nem adja fel a tevékenységet, helyette megoldást próbál találni a program további működésére. Az EGT Alapból támogatott, nemrég lezárult projekt koordinátora szerint jelenleg az árkosi önkormányzattal terveznek, továbbá a  Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekvédelmi Igazgatósággal is folyik a párbeszéd a jövőbeli lehetőségekről.

Fotó: Tulipride Facebook-oldal

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük