Felhívás!

Az internet veszélyei

Az internet veszélyei Kovászna megye

Napjainkban a telefon szinte létszükségleti szerepet tölt be életünkben, a különböző alkalmazások egyre nagyobb teret hódítanak, nemcsak a nagyobb, de az egészen kisgyermekek világában is. Ennek veszélyeiről, hátulütőiről, képzelt jövőképekről beszélgettünk Gyergyai Réka gyermekpszichológussal.

A technika rohamosan fejlődik, így mondhatni a gyerekek szociális, társadalmi fejlődéséhez hozzájárul az internet, a közönségi média használata, viszont nagyon oda kell figyelni rá, hogy mennyit engedünk meg gyermekeinknek. Gyergyai Réka szerint a szülőnek joga és kötelessége időnként belenézni gyermeke telefonjába, ellenőrizni tevékenységét.

– Felnőttekként felelősségünk van, figyelnünk kell arra, hogy gyerekeink mit néznek, milyen tartalmakat töltenek fel különböző platformokra. Fel kell hívni a figyelmüket az internetben rejlő veszélyekre, hogy például vannak olyan felnőtt egyének, akik gyermek képekre-videókra vadásznak, vagy ráírogatnak kiskorúakra. Kell figyelni, hogy a gyermekünk milyen képet tölt fel magáról – hangsúlyozta a pszichológus.

A gyermekek leginkább azért veszélyeztetettebbek, mert utánzás alapján sajátítanak el dolgokat, a fejlődésükre pedig negatívan hat, hogy ha túl korán csöppenek bele a felnőtt világba, túl korán utánoznak le különböző viselkedési módokat. Egyes alkalmazások pedig – mint a TikTok – pontosan egymás videóinak, képeinek leutánzásán alapszanak.

– Ezekre az oldalakra bárki feltölthet bármilyen tartalmat, arra pedig rákereshet akár egy 1–4. osztályos gyermek is, követheti a rossz mintát. Volt olyan, hogy felnőtt tartalmat, agresszívebb megnyilvánulási formákat mutogattak egymásnak a gyermekek, és próbálták utánozni is – tette hozzá a szakértő.
Az internet és az applikációk sokaságának a másik nagy hátránya az, hogy kivonja a fiatalokat a hétköznapi életükből. Minél több platformon vannak jelen a világhálón, annál több idejüket köti le. Ezáltal még inkább elfáradnak, kevésbé lesznek motiváltak, a tanulás, játék és közösségi foglalkozások kárára megy.

– Tapasztalható az iskolában is, hogy a gyermekek egymás mellett ülnek, nézegetik a telefonjaikat, mutogatják egymásnak a vívmányokat. Én ezt társas magánynak nevezem. Ez a foglalkozás nem fejleszti a csapatszellemet, nem tanulnak meg megküzdeni a gondokkal, konfliktusokkal, ezáltal pedig több negatívérzés marad bennük feldolgozatlanul – emelte ki.

Serdülőkorban kiemelhető az énkép és önértékelés fontossága is, hogy a fiatalok hogyan helyezik el magukat a világban. Nem mindegy, hogy a valós életben kapnak reális képet önmagukról, vagy egy virtualitás torzult világában.

– Az leszek én, amit kiteszek magamról, amit szépnek és jónak látok, a kevésbé jó oldalamat nem publikálom, mert azt nem fogják annyian kedvelni. Tehát a jót mutatom, a rosszat még inkább elfojtom, ez pedig sok feszültséget generálhat, torz énképet alakíthat ki. Valaki vagy túlzottan magabiztos lesz, vagy pedig magába fordul, mert nem kap annyi pozitív visszajelzést, mint szeretne, és a boldogságot mindig külső tényezőtől teheti függővé – tette hozzá a pszichológus.

A telefon különböző vívmányainak köszönhetően megfigyelhető, hogy a gyermekek nehezen összpontosítanak, az időbeosztással problémák lehetnek, elvesztik a türelmet, nem tudnak kivárni, minden azonnal kell. Emellett pedig hamar függőséget okozhat, ugyanúgy kiváltva az elvonási tüneteket, mint más káros szenvedélyek.

Gyergyai Réka arra buzdítja a gyerekeket, hogy próbáljanak minél több társasági, közösségi élményt szerezni, és nem applikációkon keresztül megmutatni önmagukat. Az előző ugyanis teljes egészében fejleszti a személyiséget, az utóbbi azonban károsan torzít.

Bartok Barbara

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 8., 20:58
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Elsősorban a szülő a legnagyobb hibás mert zsenge korban nem kellene engedni, hogy a gyerek a mobillal játsszon. Sajnos láttam olyan “idilli” képet is amikor a parkban anyuka meg gyereke külön külön nyomogatták a telefont egymás mellett.Van olyan kisdiákom aki elmondja, éjszaka internetezik miközben a szülők alszanak, más meg annyi zombis filmet néz meg, hogy nem mer aludni.Nem beszélve a sok agresszív videojátéktól.