Felhívás!

Az erdélyi sokszínűség tükre

Az erdélyi sokszínűség tükre Kovászna megye

Műgyűjtők kollekcióiba pillanthat bele a művészetbarát közönség a következő kiállítások során, jelentette be Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) igazgatója a Böhm-gyűjtemény péntek délutáni megnyitóján. A Böhm-családban apáról fiúra szálló gyűjtőszenvedélyből eredeztethetően az 1945 előtt sokszínű transzilván festészet számtalan stílusát felmutató kiállítást tekinthetett meg a szépszámú érdeklődő közönség.

Idősebb Böhm József, aki főleg Nagybánya-Szatmár környékén praktizált, a múlt század 80-as éveink elején települt ki Németországba. Fia, aki most is ott él, és jelen volt a kiállításmegnyitón, folytatta édesapja mesterségét és szenvedélyes műgyűjtését is.

– A kommunizmus idején ezek a nemzeti öntudat és értékőrzés letéteményeseiként is létező magángyűjtemények rejtve voltak a nyilvánosság elől, 1990 után azonban varázsütésre megnyíltak, bekerültek a műkereskedelmi körforgásba – mondta a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese, Szűcs György a kiállítás előzményeit áttekintő összefoglalójában.

Az EMŰK földszinti galériájába belépő látogatót a nagybányai festőiskola és annak holdudvarába tartozó festők képei fogadják. Amint azt Szűcs György elárulta, a kiállítótér maga is meghatározza, hogy ki mellé ki kerül a falakon. De a román, szász, zsidó festők is jelen vannak néhány képpel, illetve az impresszionizmustól az expresszionizmusig, absztrakt festészetig számtalan irányzatot felmutat a válogatás, amelyben többek közt Jándi Dávid, Ziffer Sándor, Mattis Teutsch János, Nagy Albert, Hans Eder, Fritz Kimm, Neugeboren Heinrich (Henri Nouveau), Nagy István festményei szerepelnek, illetve Ferenczy Noéminek is egy textilképe.

A megnyitón felszólaló ifjabb Böhm József kifejtette, a nyugati intézetekben mindig hiányolta, hogy e régió hiányosan van képviselve a festészeti tárlatokon, annak ellenére, hogy itt komoly, európai kapcsolathálózatba illeszkedő művészet volt a múlt századelőn. Majd élvezettel sztorizott a festményekhez, illetve azok szerzőihez kapcsolódó ismeretségekről.
A kétnemzedékes gyűjtemény hosszabb vándorútjának csak egyik állomása a szentgyörgyi EMŰK, ide Gyuláról érkezett, innen majd Marosvásárhelyre utazik, ahol ifj. Böhm József elmondása szerint október 25-én a legnagyobb erdélyi kiállítás fog létrejönni a nagybányai, kolozsvári múzeumok, e magángyűjtemény képeiből és rejtett marosvásárhelyi kincsekből.

A Böhm-család erdélyi kortárs festészeti gyűjteményét is vándorkiállításra készíti, azt majd 2021-ben mutatja be több európai városban.

A megnyitón Kőmíves-Bokor Zsuzsa zongorakíséretében Szélyes-Babos Margit szoprán énekesnő működött közre.

A Böhm-kiállítás október 5-ig keddtől péntekig 10–17, szombatonként pedig 10–18 óra között tekinthető meg.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.