Felhívás!

Az ártatlanság vélelme

Az RMDSZ módosító javaslatot nyújtott be a parlamentbe a büntetőjogi perrendtartási törvénykönyv módosítására, amely egyértelműen szabályozza az ártatlanság vélelmét – mondta el pénteki sajtóértekezletén Márton Árpád parlamenti képviselő.

A módosítások tulajdonképpen a román jogrendbe alkalmazzák az Európai Unió 2016/343-as irányelvét.
– A módosítások azt szolgálnák, hogy a hatóságok ne beszélhessenek senkiről úgy, mintha bűnös lenne azelőtt, hogy ez jogerős bizonyítást nyert volna, ahogyan ez legutóbb a kézdivásárhelyi „terrorista-perben” is történt – mondta a képviselő.
A módosítás szerint, alapállás az, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, és a gyanúsítottnak nem kell bizonyítania az ártatlanságát. Ha az eljárás során nem hajlandó nyilatkozni, nem hajlandó maga ellen vallani, ez utólag nem használható fel ellene. A módosítás ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogyha valakit távollétében ítéltek el, akkor perújrafelvételt kérhessen. Az új perben a távollétében elítélt vádlottnak lehetőséget kell adni arra, hogy akár új bizonyítékokat is bemutasson – magyarázta a képviselő. A módosítások között szerepel az az előírás is, amely szerint felelősségre vonhatók azok a bírák, akiknek téves döntései miatt Romániát elítéli az Európai Bíróság.
A büntető törvénykezést módosító és utcai tüntetéseket okozó 13-as sürgősségi kormányrendelettel kapcsolatban Márton Árpád leszögezte: alkotmánybírósági döntés van arról, hogy hatályon kívül helyezett jogi normát a parlament nem tárgyalhat. Így, amennyiben a parlament törvényerőre emeli a 13-as határozatot eltörlő 14-es határozatot, a 13-asnak semmilyen jogi következménye nem lehet.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.