Felhívás!

„Nagykutyát” nem kaptak el

„Nagykutyát” nem kaptak el Kovászna megye

Tavaly a Kovászna Megyei Korrupcióellenes Igazgatóság (DGA) munkatársai 94 ellenőrzést tartottak, 48 büntetődossziét állítottak össze, melyekben 228 személyt vádoltak, vizsgáltak – derült ki a tegnapi sajtótájékoztatón. Lapunk arra volt kíváncsi, hogy Háromszéken hol próbálnak leginkább csúszópénzt dugni a belügyminisztériumi alkalmazottak zsebébe.

George Alexandru, a megyei korrupcióellenes igazgatóság vezetője (képünkön középen) érdeklődésünkre elmondta, Háromszéken a 10 előírt állásból mindössze 6 van elfoglalva, ekkora személyzettel működnek. Arra a kérdésünkre, hogy van-e kimutatás, hol próbálják meg a leggyakrabban lefizetni az egyenruhásokat, belügyiseket, kifejtette, nem lehet egy konkrét részlegre rámutatni.
– A belügyminisztériumi alkalmazottak közül azokat próbálják meg a legtöbbször lefizetni, akik a polgárokkal közvetlen kapcsolatban vannak. A törvény előírja, hogy bármiféle lefizetési kísérletet jelenteni kell: a tavaly négy ilyen jelzés érkezett, három rendőröktől, illetve egy alkalommal a bevándorlási hivatal embere jelentett – magyarázta a főfelügyelő.
Faggatózásunkra elismerte, valószínűleg ennél több a próbálkozások száma megyénkben, ezt részben a megelőzési kampányaik is igazolják.
– Sajnos előfordul, hogy egy törvénytelenség elakad, amikor az alkalmazott visszautasítja a csúszópénzt, ám nem jelenti az esetet. Pedig a törvény erre kötelezi! Ennél aggasztóbb, hogy a polgároknak, akik csúszópénzt adnak, legtöbbször ilyenkor sem az ugrik be, hogy ez az ember becsületes, hanem arra gondolnak, hogy a személy csak nagyobb összegért megvesztegethető – magyarázta.
Az is kiderült, hogy a korrupcióellenes felügyelők csupán belügyminisztériumi alkalmazottakkal szemben szervezhetnek leleplező műveleteket: ez országos szinten ilyenre tavaly 67 alkalommal került sor, és csupán három törvényszegőt sikerült lebuktatni. A tavalyi fontos dossziék között említették a hajtási jogosítványokat kibocsátó iroda két alkalmazottjának (továbbá két gépjárművezető-oktató és 6 „besorolás nélküli” polgár) ügyét, illetve pozitívumként említették az uzoni rendőr példáját, aki már több sofőrt buktatott le, miután a volán mögül jelentős összegekkel (egy alkalommal 3 ezer lejjel – szerk. megj.) akarták megvesztegetni.
Arra a kérdésünkre, hogy Háromszéken „nagykutyákat”, fontosabb beosztásban lévő személyeket kaptak-e el, buktattak-e le a korrupcióellenes felügyelők, George Alexandru elismerte, ilyenre még nem akadt példa. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.