Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az aradi vértanúkra emlékezünk

Az aradi vértanúkra emlékezünk Kovászna megye

Október 6-án azokra a magyar honvédtisztekre emlékezünk, akiket az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban játszott szerepük miatt végeztek ki. A 13 aradi vértanút 1849. október 6-án ítélték halálra. Az alábbiakban a kézdivásárhelyi és sepsiszentgyörgyi megemlékezések programját ismertetjük.

Kézdivásárhelyen a programot idén is a diákok és tanáraik állították össze, sokéves hagyomány szerint hozzájuk csatlakozik Kézdivásárhely Önkormányzata. A megemlékezésre a Nagy Mózes Főgimnázium udvarán kerül sor, 14 órai kezdettel. Közreműködnek az 5–12. osztályos tanulók, akik versekkel, dalokkal, néptánccal adóznak a vértanúk emlékének. A műsor készítői: Dezső Zelinda, dr. Rancz Teréz és Tamás Anna-Mária tanárok, valamint Fákó Alpár néptáncoktató. Az ünnepség koszorúzással ér véget az iskola egykori tanára, az aradi vértanúk gyóntatópapja, Sujánszky Euszták emlékplakettje előtt.

A 14 órakor kezdődő ünnepség előtt, délelőtt 11 órától, a dr. Csiha Kálmán Református Kollégium sportteremében is megemlékezést tartanak, amelyen a IX. B. osztály működik közre, Rancz Gyárfás Zsuzsánna tanárnő vezetésével.

Sepsiszentgyörgy Önkormányzata idén is műsorral és koszorúzással emlékezik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről, az aradi vértanúkról. Az október 6-i megemlékezésre 15:30-tól a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti téren, az aradi tizenhármak emlékére felállított kopjafáknál kerül sor.

A megemlékezésen beszédet mond Markó Attila, korábbi háromszéki parlamenti képviselő, majd Beke Mihály András első beosztott konzul beszédét hallhatják a résztvevők. Ezt követően a Székely Mikó Kollégium diákjainak előadására kerül sor. Ezúttal is felszólal Balázs Antal nyugalmazott tanító, aki huszonöt kopjafát faragott és adományozott a városnak az aradi vértanúk, illetve a 48-as hősök emlékére. A koszorúk elhelyezését megelőzően a résztvevők Péterfi Ágnes unitárius lelkész áldását hallhatják. 

A koszorúk elhelyezése és a himnuszok eléneklése után, 16:00 órakor a megemlékezők levonulnak az Erzsébet parkba, a 1848–49-es honvéd emlékműhöz. Itt kerül sor a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda előadására, a megemlékezést a himnusz eléneklése, valamint a koszorúk és kegyeleti virágok elhelyezése zárja.

Fotó: Tofán Levente (archív)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük