Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Erőszakellenes projektben vesz részt a Szeretetiskola

Erőszakellenes projektben vesz részt a Szeretetiskola Kovászna megye

Az erőszak megelőzését célzó tájékoztató kampányba kezdett a rendőrség Hargita megye iskoláiban. Az október folyamán, heti egy alkalommal megszervezett foglalkozások a Kézdivásárhelyi Szeretetiskola Egyesülettel partnerségben zajlanak.

Az erősek fegyvere az erőszakellenesség elnevezésű projekt során a szervezők elsősorban az általános iskolás diákok közti erőszakot kívánják megelőzni.

A diákok a tisztelet, a tolerancia, a különböző vélemények elfogadásának fontosságáról, valamint az együttérzésen és szolidaritáson alapuló viselkedés elsajátításáról hallhatnak, különös hangsúllyal az erőszakmentesség fontosságáról.

A Kézdivásárhelyi Szeretetiskola Egyesület elnöke, Kelemen Kata lapunknak elmondta, hogy a Norvég Alap által támogatott, szintén a bántalmazás megelőzését célzó Voice & Hug (Hang és ölelés) című projektjük kapcsán kérte fel őket partnerségre a szomszédos megye rendőr-főkapitánysága. A projekt első alkalmát október 2-án, az erőszakmentesség világnapján tartották a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskolában, több mint kétszáz diák részvételével.

Kelemen Kata kiemelte, hogy az előadások célja, hogy megelőzzék az osztályközösségeken belüli-, illetve a családon belüli bántalmazást, legyen szó fizikai, pszichikai, verbális vagy szexuális erőszakról. A foglalkozások során kibontják a bántalmazás fogalmát, ismertetik annak formáit és mechanizmusait, de beszélnek a határok meghúzásának fontosságáról és az erőszak elkerülésének lehetséges módozatairól is.

„Látszott, hogy a fiatalokat nagyon megérintette a téma. Érdeklődtek, kérdéseket tettek fel, bekapcsolódtak a tevékenységekbe. Reakcióikból kitűnt, hogy vannak diákok, akiket bánthatnak az osztályközösségen belül” – osztotta meg velünk tapasztalatait a civil szervezet vezetője.

Az előadások után a gyerekeknek lehetőségük van arra, hogy akár személyesen, akár név nélkül jelezzék, ha segítségre van szükségük, és a szervezők biztatják is őket, hogy bármilyen típusú bántalmazásról legyen szó, merjenek segítséget kérni.

„Mivel az online tér a nap 24 órájában elérhető, így a diákok iskolán kívül is bármikor kapcsolatba léphetnek egymással, esetenként támadhatják, ugrathatják egymást. Ezért próbáltuk felhívni a figyelmüket arra, hogy az interneten is kerüljék egymás verbális bántását, zaklatását” – fogalmazott Kelemen Kata.

A Hargita megyei rendőr-főkapitányság és a Kézdivásárhelyi Szeretetiskola Egyesület képviselői a hónap folyamán folytatják a diákokkal való találkozókat, a következő hetekben a megye több másik általános iskoláját is felkeresik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük