Hirdetés
Hirdetés

Az állam közbeszólt

Az állam közbeszólt Kovászna megye

Kovászna város önkormányzata meg szerette volna vásárolni a jelenleg felszámolás alatt álló Brafor fakitermelő vállalat tulajdonában levő két mozdonyt, amelyek egykor a kommandói, keskeny vágányú erdei vasúton közlekedtek, azonban a terv egyelőre meghiúsult, mert a mozdonyokra a román állam is igényt tart, és élni kíván elővásárlási jogával.

Gyerő József polgármester a szerdai rendkívüli tanácsülésen tudatta a városatyákkal, hogy a Kovászna Megye Művelődési Igazgatóság átiratban értesítette az önkormányzatot a román állam szándékáról.

A mozdonyokat a vasúttal és siklóval együtt tervezte megvásárolni a helyi önkormányzat, hogy aztán turisztikai céllal működtessék. Bár még nem tudni, hogy pontosan mi a célja az államnak a műemlékvédelmi örökségként számon tartott mozdonyokkal, a polgármester úgy véli, ha más lehetőség nem adódik, akkor bérbe kell vegye a város ezeket a gépeket. A két mozdonyból egyiket 1955-ben gyártották Resicabányán, míg a másikat 1951-ben Szászrégenben.

Hirdetés
Hirdetés

Megemlítendő az is, hogy a román állam lemondott az elővásárlási jogáról a szintén műemlék sikló és a keskenyvágányú vasút esetében, ezért azok felvásárlását javasolta a polgármester, mert, mint mondta, „a város történelmének egy részét képezik, és kötelességük megmenteni azt”.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük